Valentić i Obratov: Ovo je bitka za vodstvo Hine

Vijesti 06. lis 201609:30 > 09:39
N1

Ravnateljica Hine Branka Valentić i glavni urednik Hine Serđo Obratov gostovali su u Novom danu i komentirali situaciju oko smijenjene novinarke Smiljane Škugor Hrnčević, jer je jednoj političkoj stranici proslijedila radnu verziju Hinina ekskluzivnog teksta o dugovima bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića.

Što želite poručiti današnjom najavljenom konferencijom za novinare?

Valentić: Smisao današnje pressice je to da stanemo na kraj pričama u brojnim novinskim tekstovima o navodnoj novinskoj cenzuri u Hini i zašto je Škugor dobila otkaz ugovora o radu. Pojavio se niz priča u kojima ne štimaju datumi, u kojima se javlja da je ona zviždač, što nema osnove. Želimo poručiti da u Hini nema cenzure i da je otkaz dobila zbog grubog kršenja poslovnog pravilnika.

Što se točno dogodilo, tko je bio autor teksta o supruzi Miranda Mrsića?

Obratov: Prvo želim reći da odbacujem bilo kakve optužbe o cenzuri u Hini. Nema govora o tome. Tako nešto se nije dogodilo do sada. Radnu verziju teksta kolegice koja je radila na temi o dugu bivše tvrtke Mrsićeve supruge, koja je otišla u redakcijski sustav u desk, kojem imaju pristup novinari i urednici Hine, kopirana je i predana, nismo znali kome. Priča se, potom, u 48 sati pojavila na dva portala. Naša ekskluziva je završila u drugim medijima. Po meni je to nezabilježeno, barem što se Hine tiče. Da vidimo kako je došlo do tog propusta, tko je uputio nekome izvan Hine taj tekst, pokrenule su se procedure i otkrilo se da je kolegica Smiljana Škugor Hrnčević sa službenog maila uputila Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji kompletan tekst uz napomenu političkoj stranci da taj materijal proslijede svojima u šestoj izbornoj jedinici da vide što će s tim. Mrsić je bio nositelj SDP-a u šestoj izbornoj jedinici. Novinarka Hine koristi radnu verziju materijala svoje kolegice, krade je i šalje političkoj stranci. Ja to mogu nazvati političkim aktivizmom, ne profesionalizmom. Ja se samo pitam kako se osjeća prava autorica teksta, koja je svojim izvorima morala objašnjavati što se događa.

Kako komentirate izjave da taj tekst ne bi uopće izašao, da je rezultat izbora bio drugačiji?

Valentić: Ja prvo mislim da treba komentirati činjenicu da to govori politička stranka kojoj je tekst upućen. Ako je Škugor znala da je to slučaj, mogla je napraviti čitav niz akcija prije nego što se sve dogodilo. Riječ je bila o Hininoj ekskluzivi, koju smo počeli u Hini. Gospođa Škugor se vrlo nemušto brani. U pismenom obrazloženju prvo je negirala bilo kakvu krađu. Kad je vidjela da je to nemoguće i da imamo dokaze i mail koji je službeni, onda se pokušala predstaviti kao zviždačica, a sad se barata terminima poput lustracije. Mi ćemo danas održati konferenciju za novinare kako bismo objasnili da u Hini nema cenzure i to ćemo objasniti javnosti. Htjela bih da javnost to razumije.

Je li to bitka za vodstvo Hine?

Valentić: Ja vjerujem da jest, ali smatram da kao ravnateljica Hine ne smijem koristiti tu poziciju da komentiram poteze gospođe Škugor.

Zašto taj tekst nije bio objavljen prije izbora?

Obratov: Cijela njena teza o zviždačima pada u vodu, kad je rekla da je netko rekao u Hini da se tekst neće objaviti zbog izbora. Nikako nije bilo rečeno nigdje, ni na jednom kolegiju da se tekst mora zabraniti. Radna verzija je otvarala brojna pitanja, tražili smo od autorice da dođe do druge i treće strane, ona nije mogla utjecati na neke stvari, primjerice kad će joj se tko javiti. Ja mislim da smo napravili dobar posao i to govori i činjenica da je tekst otišao ranije na dva portala. Naša je ekskluziva propala, ali kad smo objavili konačnu verziju, svi su je vodeći mediji prenijeli. Objavili bismo mi taj tekst i da je SDP dobio izbore. Mi urednici smo poticali kolegicu da tekst privede kraju. Prošao je kroz 105 ruku i nije bilo govora da postoji mogućnost da ga se uopće ne objavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.