GROZD u ofenzivi protiv zdravstvenog odgoja?

Vijesti 12. stu 201608:36 > 08:40
N1

Vodstvo udruge GROZD (Glas roditelja za djecu), koja već godinama ratuje protiv zdravstvenog odgoja koji uključuje informacije o kontracepciji i odgovornom spolnom ponašanju, pozvalo je ovih dana svoje pobornike da se u čim većem broju odazovu javnoj raspravi o toj i drugim međupredmetnim temama.

Javna rasprava traje do 15. studenog, a dosad je na temu Zdravlje i Građanski odgoj stiglo tek desetak komentara. Nezadovoljni odazivom, GROZD-ovci e-mail porukama pozivaju na rušenje kurikularnih dokumenata koji im nisu po volji.

“Javite se na raspravu, makar s nekoliko rečenica, jer što više ljudi javno iznese argumente bit će lakše ukinuti te loše prijedloge. Upoznajte i svoje prijatelje s ovom aktualnom situacijom koja je opet postala dramatična i oko koje se opet svi trebamo angažirati”, – stoji u pozivu.

U e-mailu koji kruži internetom navode se detaljne upute o tome kako se uključiti u javnu raspravu.

“Treba zahtijevati da sadržaji međupredmetnih tema koji nisu dio redovnih predmeta budu izbornog karaktera i da roditelji trebaju dati suglasnost za svoje dijete. Na roditeljskoj pisanoj suglasnosti posebno treba inzistirati u sadržajima koji imaju istaknutu odgojnu i svjetonazorsku dimenziju, primjerice u spolnom odgoju u temi Zdravlje i u Građanskom odgoju”, jedna je od preporuka GROZD-a. Navodi se i da su međupredmetne teme zanemarile “nacionalne vrijednosti domoljublja i hrvatski nacionalni identitet”, te općeljudske vrijednosti kao što su etičnost, moralnost i vrijednosti braka i obitelji. Umjesto toga, smatraju u GROZD-u, prijedlog “stremi nekom nedefiniranom interkulturalnom, kozmopolitskom i moralno relativističkom duhu”, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.