Ministarstvo zdravstva za N1 objasnilo zatvaranje objekata

Vijesti 14. stu 201617:41 > 17:45
Morgue File/Ilustracija

Sanitarna inspekcija zatvorila je posljednjih dana dvadesetak ugostiteljskih objekata i to zbog pušenja u prostoru u kojem se poslužuje i piće. O svemu smo pitali upravo Sanitarnu inspekciju, a njihov odgovor prenosimo u nastavku:

“Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva provodi nadzore nad poštivanjem odredbi Zakona o ograničavanju i uporabi duhanskih proizvoda („Narodne novine“ br. 125/08, ispravak 55/09, 119/09 i 94/13).

Citiranim zakonom zabranjeno je pušenje u objektima u kojima se uslužuje hrana osim u prostorima za pušenje za koje je ishođeno rješenje Ministra zdravstva. Izuzetak su objekti ugostiteljstva koji uslužuju isključivo piće, a u kojima nije moguće ispuniti uvjete i to:

da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10m2, prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima i prostor ne smije biti namijenjen prolazu u druge javne prostore.

“Zatvoreni objekti kršili su Zakon”

Takvi ugostiteljski objekti moraju imati rješenje Ministra zdravstva za pušački prostor.

Kako je prije navedeno u ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuje hrana nije dopušteno pušenje, osim u prostoru za pušenje temeljem rješenja Ministra zdravstva. Ugostiteljski objekti su zatvoreni jer su kršili citirani Zakon.

Više puta su ugostitelji obavještavani preko Obrtničke komore, Ceha ugostitelja i sredstava javnog priopćavanja na obvezu pridržavanja odredbi citiranog Zakona. Kako upozorenja i kazne na mjestu počinjenja prekršaja koje iznose 1.000,00 kuna, odnosno za ponovljeni prekršaj 3.000,00 kuna ( kada se plaćaju na mjestu počinjenja prekršaja su u polovičnom iznosu) nisu polučile rezultate to se iza navedenog provodi mjera zabrane obavljanja djelatnosti na 8 dana.

Ova mjera je minimalna obzirom da je u članku 31. stavak 2. Zakona o sanitarnoj inspekciji („Narodne novine“ br. 113/08 i 88/10) navedeno da je inspektor ovlašten usmenim rješenjem zabraniti uporabu radnih i pomoćnih prostorija i opreme za obavljanje djelatnosti u trajanju od 8-30 dana, ako su nedostaci utvrđeni prvi put odnosno u trajanju od 30 dana do 6 mjeseci ako se istovjetni prekršaj utvrdi drugi i svaki sljedeći put računajući od dana donošenja prvog usmenog rješenja. U ovim slučajevima primjenjena je najniža kazna za zabranu rada u trajanju od 8 dana.

“Nadzor će se i dalje provoditi na cijelom području RH”

Nadzor se provodi na cijelom području Republike Hrvatske i dalje će se provoditi. Za sada su donijeta 4 rješenja o zabrani rada objektima u kojima se poslužuje hrana ili nemaju odobrenje ministra zdravstva. Kriterij za provođenje nadzora su objekti u kojima je više puta utvrđeno kršenje odredbi citiranog zakona te po prijavama i predstavkama građana.

Ovim putem ponovo apeliramo da se svi ugostitelji pridržavaju odredbi citiranog Zakona”, kazali su za N1.

Sanitarna inspekcija je, podsjećamo, proteklog vikenda imala opsežnu akciju po zagrebačkim restoranima i lokalima, nakon kojih je zatvorila više od 20 objekata. Razlog je nedozvoljeno pušenje, zatečene su osobe, odnosno gosti koji su konzumirali duhanske proizvode.

Na ovu temu u Novom danu u utorak ćemo ugostiti predsjednika Ceha Ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, Nenada Šepaka i Kristijan Gržetić ispred koordinacije Ceha ugostitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.