'Hrvatskoj treba ono što ni ova Vlada ne kani učiniti'

Vijesti 28. pro 201614:47 > 14:50
Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL

Mnogi podupiru namjeru Vlade da Inu vrati u hrvatsko vlasništvo, ali se istodobno boje da će nepredviđeni troškovi uzdrmati državni proračun za iduću godinu. Banski dvori to opovrgavaju, napominjući da kupnja dionica Ine od MOL-a neće ići na teret proračuna.

Ni kupnja dodatnog naoružanja za hrvatsku obranu, koju je ovih dana najavila predsjednica Republike, ne bi trebala dodatno opteretiti proračun za iduću godinu.

Međutim, nevolja je što i bez te dvije stavke postoji mogućnost izvanrednih troškova koji proračunske rashode za 2017. mogu probiti za nekoliko milijardi kuna, prema procjeni zastupnika SDP-a Branka Grčića.

“Puno toga je u državnom proračunu već prenapuhano i veliko je pitanje hoće li se on moći ostvariti”, rekao je Grčić za Novi list.

Nepredviđeni troškovi odnose se i na povećanje plaća zaposlenih u javnom sektoru. Pregovori sa sindikatima nisu završeni, ali se procjenjuje da će dodatni troškovi iznositi milijardu do 1,5 milijarde kuna, upozorava Grčić. Dodatni je rizik za proračun, kaže, i ishod spora između banaka i hrvatskih vlasti zbog konverzije kredita u “švicarcima”.

Guste Santini kaže da na pitanje proračunskih troškova za obranu Hrvatska ionako ne može bitno utjecati. Na rast tih troškova, objašnjava ekonomist, ponajprije utječe ono što čine vlasti u Washingtonu i Moskvi. Međutim, novac za kupnju Ine, smatra, svakako treba naći izvan proračuna. Santini upozorava da je u planiranju proračuna za 2017.

“Malo je reći da postoji zabrinutost za ostvarenje proračuna. Za iduću godinu proračun je vrlo hrabar”, kaže Santini. Bilo bi logičnije da je Vlada za prvu polovinu 2017. planirala restriktivnije rashode. Ako se ostvari gospodarski rast na razini od 3,2 posto, polovinom godine može se izvesti rebalans proračuna, a njegovi rashodi u drugom dijelu godine mogu se povećati. Osnovno je to da Hrvatskoj treba restrukturiranje proračunskih rashoda. Dosadašnje vlade taj zahvat nisu htjele izvesti, a po svemu sudeći, to ne kani učiniti ni ova Vlada”, rekao je Santini za Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.