Veliki dan za azilante u Dugavama: Djeca krenula u školu!

Vijesti 16. sij 201716:06 > 16:09
Are You Syrious/Facebook

Za male azilanate smještene u prihvatnom centru Porin u Dugavama danas je veliki dan - konačno je počela škola! Nakon dugih mjeseci čekanja, konačno su krenuli na nastavu u osnovnoj školi.

Inicijativa Are You Syrious poželjela im je sreću i puno uspjeha putem svog Facebook profila, uz fotografiju polaznika iz školskih klupa, čemu se pridružujemo:

 “Danas je veliki dan za nas! Napokon, 28-ero djece u statusu tražitelja azila u dobi između sedam i 15 godina krenulo je u školu u Zagrebu. Oni će se pridružiti svojim vršnjacima u redovnim razredima, ali će također pohađati specijalizirani program koji će im pomoći da nauče Hrvatski. Djeca su jako uzbuđena i sretna i školski ti jepozitivan i spreman ponuditi djeci svoju pomoć, također zahvaljujući potpori islamske zajednice u Zagrebu”, navodi AYS.

Ovo je rezultat dugotrajnih napora volontera inicijative AYS, koji su radili u prihvatnom centru s djecom, zajedno s drugim nevladinim organizacijama. Prošlog rujan, na početku prvog školskog semestra, šestero druge djece u statusu tražitelja azila i šestero djece koja su dobila azil su uspješno uključeni u školski program i sada im se pridružilo još djece, navodi inicijativa.
Također, sedmero djece kojima je azil odobren krenula su u vrtić!

“Nažalost, ovo je još jedno područje gdje je suradnja i uključenost većine važnih institucija izostala. Bilo je puno borbe tijekom pokušaja upisa djece u školu, usprkos činjenici da prema hrvatskim zakonima ova djeca imaju pravo na pohađanje nastave u osnovnom i srednjem školstvu. Ministarstvo obrazovanja za sada nije ni na koji način reagiralo na ovo”, poručuju iz inicijative.

Kako doznajemo, u školu su krenuli prvenstveno zbog blagonaklonosti gradskih vlasti, a osiguran im je i kombi prijevoz iz Hotela Porin do škole.

“Borba za upis starije djece u srednje škole još uvijek je pred nama”, poručuje koordinator inicijatve za edukaciju djece, no ipak dodaje: “No, mi se nadamo pozitivnom ishodu. Znanje je moć.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.