Zagreb uvodi uniforme za osnovnoškolce, prepušta im dizajn!

Vijesti 03. velj 201716:22 > 16:32
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić u srijedu je poslao svim osnovnim školama dopis, kojega N1 ima u posjedu. Tema obavijesti su školske uniforme za djecu od prvog do osmog razreda, a iz dopisa je razvidno da će ih financirati Grad Zagreb, ukoliko se svi akteri - roditelji, učenici i učitelji - slože. Informaciju očekuju već 15. 2.

Iz dopisa se može iščitati da je osnovni motiv uvođenja uniformi, pored pozitivnih iskustava iz inozemstva i iz prošlosti, umanjivanje utjecaja socijalnih razlika na učenika.

“Svjesni činjenice da je gotovo u svakom razrednom odjelu moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putam pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojom bismo omogućili školama da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi, rasterećeno brige o socijalnim razlikama među vršnjacima, status sredine pune podrške, razumijevanja i snošljivosti, koja svakodnevno skrbi o njihovim osnovnim pravima kao što su pravo na učenje, razvoj, druženje, izražavanje. Iako je prvotna namjena školske odore bila da štiti odjeću djece od prljanja tintom i kredom, s vremenom se prepoznalo da ima i pozitivne utjecaje na samo ponašanje djece. Poboljšanje discipline u razredu i stvaranje bolje školske klime za dosezanje visokih akademskih postignuća, reduciranje učestalosti nasilja, poštivanje učitelja i školskog osoblja, podizanje samopoštovanja i samopouzdanja, razvoj osjećaja pripadnosti razrednoj i školskoj sredini – sao su neke od dobrobiti nošenja školske odore. Hrvatske škole jedne su od rijetkih u Europi koje ih nemaju”, navodi Lovrić u dopisu.

“Inicijativom o uvođenju školskih odora u osnovne škole grada Zagreba želimo pomoći i roditeljima u njihovim nastojanjima da, kupovanjem skupe i markirane odjeće i obuće ili ostalih predmeta koji ističu vidljive socijalne razlike među djecom, zaštite svoju djecu od svih oblika zlouporabe, nasilja, diskriminacije, zlostavljanja ili zanemarivanja od strane vršnjaka”, navode također.

Svaka škola može dizajnirati svoje odore ili zatražiti stručnjaka

Pročelnik predlaže ravnateljima da sazovu roditelje kako bi popričali o tome, e da bi nakon tog sastanka uputili povratnu informaciju uredu najkasnije do 15. veljače.

“Inicijativa predviđa da se svim učenicima tj. razrednim odjelima vaše škole koji to žele osiguraju u Proračunu Grada Zagreba sredstva za izradu i nabavu školske odore razrednog odjela ili škole. Svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati osigurat će se stručnjaci za dizajn. Slijedom navedenog, predlažemo da, u razgovoru s učiteljima, roditeljima i učenicima, ponudite školsku odoru kojom će se postaviti određeni kodeks odijevanja u školi, što bi zasigurno pomoglo uspostavljanju sustava obrazovanja u kojem će se djeca isticati po svojim sposobnostima, trudu, dobrim rezultatima i ocjenama, a ne po stilu odijevanja. Takva školska odora trebala bi biti jednostavna, udobna za nošenje, prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini”, navodi Lovrić.

Na kraju ističe sljedeće upozorenje:

“S obzirom da učenik teško može istaknuti svoju osobnost u masi istih, molimo sve ravnateljice/ravnatelje da, oprezno i s uvažavanje, pristupe pitanju uvođenja školske odore u svojoj školi, imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenje učitelja, roditelja i učenika. Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učeniima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znaka pripadanja određenoj zajednici”.

U ovom trenutku očekujemo odgovor Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport vezano za planirane rokove uvođenja odora te pojašnjenje oko financiranja.

Ispitanici u RH i dalje većinom za, ali uz velik broj onih koji vode računa o ‘slobodi izražavanja’

Uvele su ih već osnovne škole u Zmijavcima, zatim u Barilovićima u Karlovačkoj županiji (na slici gore) i u OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku, dok je osnovna škola Antuna Mihanovića u Osijeku uvela pravilo da se u školu nose plave i crvene polo majice i traper suknje, odnosno traperice.

Usprkos brojnim prednostima uniformi, pored umanjivanja socijalnih razlika među učenicima, kao i činjenice da ih to oslobađa od rasipanja energije na biranje odjevnih predmeta, hrvatska javnost je podijeljena. Tek nešto više od polovice slaže se da ih treba uvesti. Ispitanici vjeruju u blagodati koje su potvrdila brojna istraživanja – među ostalima studija sveučilišta iz države Ohio u SAD-u, koja je potvrdila 2004. godine da su u srednjim školama učenici izostajali manje i maturiraju u većem postotku, nego prije uvođenja uniformi.

I dok samo 5 posto stanovnika nema mišljenje o ovoj temi, protiv uvođenja uniformi izjasnilo se 42% ispitanika i to većinom zbog ‘potrebe očuvanja slobode izražavanja’.

Što vi mislite?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.