Prosvjedi solidarnosti organiziraju se i u Istri i Sarajevu

Vijesti 13. velj 201712:12 > 12:27
Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što je za danas najavljen prosvjed u Zagrebu protiv mržnje, počeli su se organizirati i prosvjedi u drugim gradovima kao iskaz solidarnosti sa žrtvama homofobnog napada.

Centar za građanske inicijative Poreč pozvao je građane i građanke Istre da se danas pridruže prosvjedu solidarnosti sa zagrebačkom LGBT zajednicom napadnutom u klubu Super Super. U Sarajevu se večeras također održava prosvjed podrške žrtvama homofobnog napada.

Suzavac je bačen u Zagrebu, ali jednako peče i u Istri!!

“LGBT osobe tjera se u “njihova 4 zida”, a onda iste zidove homofobi/kinje koriste kao plinske komore. Država im pomaže tako da na iste te zidove postavlja širom otvorena vrata kroz koja zločinci/ke i nasilnici/ice bez sankcija mogu ulaziti i izlaziti, mrziti i napadati. Dosta nam je antifašizma kao floskule i nepodržavanje nasilja na papiru političkih stranaka, tražimo da proklamirane vrijednosti brane aktivno i na ulici. Mi, LGBT osobe u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Mi, građani/ke u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Danas nas se napada u Zagrebu, sutra na red dolazi i ostatak Hrvatske. Danas LGBT, sutra neka druga manjina. Država je odgovorna za nasilje, fašizacija, militarizacija društva i desničarenje nasilnicima/icama nudi opravdanja. Homofobni napadi ne plaše nas, radit ćemo još više i biti još glasniji/e i vidljiviji/e”, istaknuli su iz Centra za građanske inicijative Poreč.

“Pridružite nam se na prosvjedu solidarnosti sa zagrebačkom LGBT zajednicom napadnutom u klubu Super Super. Pozivamo sve LGBT osobe, sve naše prijatelje i prijateljice, obitelj, kolege/ice, organizacije civilnog društva da ponosno zauzmu prostor na koji kao ravnopravni/e građani/ke imamo pravo te da nam se danas, 13.2. u 18h pridruže na prosvjedu na Trgu Joakima Rakovca u Poreču“, apelira Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava.

Napad u Zagrebu je proizvod sve veće fašizacije politike

Aktivisti i aktivistkinje iz Sarajeva također večeras organiziraju prosvjed solidarnosti sa zagrebačkom LGBT zajednicom, i to ispred Veleposlanstva Hrvatske.

“Dođite da zajedno i solidarno pošaljemo poruku podrške i kažemo da ćemo se svi zajedno boriti protiv homofobije i nasilja”, stoji u pozivu.

“Napad na LGBTI osobe u Hrvatskoj je napad i na LGBTIQ osobe u BiH. Mi živimo te živote, susrećemo se s istim problemima. Danas je bačen suzavac u Zagrebu, sutra će biti napadnuta lezbijke u Sarajevu, i svi mi, bilo da smo u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH, bivamo pogođeni tim nasiljem i homofobijom. Zato i mislimo da je jako bitno da damo podršku našim prijateljicama i prijateljima i da znaju da smo uz njih. I da nećemo okretati leđa već ćemo se boriti protiv tog nasilja i homofobije”, istaknula je sarajevska aktivistkinja Lejla Huremović.

“Napad u Zagrebu je proizvod sve veće fašizacije politike koja nacionalističkom retorikom i historijskim revizionizmom prikriva kršenje građanskih, socijalnih i ekonomskih prava. Kako je sličan trend primijetan u Bosni i Hercegovini, aktivisti i aktivistkinje koji/e će se danas okupiti smatraju da je bitno pokazati kako solidarnost s LGBTI zajednicom u Hrvatskoj, tako i spremnost na otopr protiv sve veće fašizacije društva kod nas”, naglasila je sarajevska aktivistkinja Marina Veličković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.