Uvođenje uniformi podijelilo profesore, roditelje i učenike

Vijesti 23. velj 201718:05 > 18:07
N1

Pitanje školskih uniformi podijelilo je profesore, roditlje i učenike. Ipak prema posljednjim rezultatima - uniforma se uvodi u 50 zagrebačkih školi. Jednu od njih posjetila je i naša ekipa.

Dok ravnatelji, roditelji i učenici posljednjih tjedana razmišljaju o uvođenju unifomi, jedna zagrebačka škola već godinu i pol dana planira njihovo uvođenje.

“Na vijeću roditelja otpor je izrazito velik. Postepeno kako vrijeme odmiče, mi smo došli do zaključka da mi to moramo razraditi detaljnije”, kaže ravnateljica OŠ “Ivan Cankar” Silvana Svetličić.

I jesu. Napravili su ideju kako bi njihove odore i tenisice trebale izgledati, nakon toga kontaktirali su određene proizvođače – no cijena je bila previsoka.

“Ako sufinancira grad, normalno da želimo da budemo na popisu i dobijemo ono za što nam treba jer naša djeca jako puno putuju i kad idete na razna natjecanja i za dan škola imate razne dane koje bi obilježavali i bilo bi jako lijepo da imaju te majice”, kaže Svetličić.

Od 108 zagrebačkih osnovnih škola, u tek njih 30 bit će uvedene školske uniforme za sve đake. Riječ je uglavnom o školama s rubnih dijelova grada, dok će u još 22 škole uniforme imati samo neki razredi.

Tako će pedesetak osnovnoškolskih hodnika uskoro dobiti novo ruho.

“Onom postotku, ovih 50 posto koji su za, koji su najviše bili za uniforme će početi od idućeg mjeseca podjela kuta”, kaže gradonačelnik Milan Bandić.

Točnije, nakon Uskrsa 18. travnja. Novim uniformama najviše se raduju oni najmlađi.

“Ja sam bila jako sretna zato što mi se jako svidjela i prvi put sam dobila majicu od škole i da se zna da smo svi u jednoj školi i da smo skupa”, kaže učenica Marina.

Dok se djeca raduju, roditelji koji se protive uvođenju uniformi strahuju od dodatnih novčanih izdataka, što prema riječima učitelja nije njihov jedini problem.

“Njihovi argumenti su da im treba puno više majica, da djeca rastu i da je to jako teško organizirati”, kaže Viktorija Nevistić.

Roditelji ne trebaju biti u strahu jer je za tu namjenu Grad Zagreb osigurao oko 10 milijuna kuna, no prilikom dijeljenja uniformi postoji pravo prednosti.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.