'Propast Agrokora značio bi krah poljoprivredne proizvodnje'

Vijesti 16. ožu 201709:47 > 09:56
N1

Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, u Novom danu je komentirao kako bi se problemi u Agrokoru mogli odraziti na poljoprivrednike u Slavoniji.

Potvrđuje da su poljoprivredni proizvođači zabrinuti zbog onog što se događa u Agrokoru.

“Za poljoprivredene proizvođače ovo ne vuči dobro, pa su zamišljeni s onim što se događa jer riječ o velikoj suradnji. Poljoprivredna proizvodnja je velikog obima, dobavljači još nisu isplaćeni u potpunosti za svoje proizvode koje su već predali”, kaže Brlošić podsjećajući da je Agrokor pri otkupu proizvoda ranijih godina imao najviše otkupne cijene.

Ako bi kompanija otišla u stečaj, pribojava se, za sobom bi mogla povući velik broj popljoprivrednih gospodarstava i poduzeća, kao što se to prije nekoliko godina dogodilo u Đakovštini.

“Možemo reći da bi to bio krah poljoprivredne proizvodnje. Pribojavamo se jer znamo da je 35 tisuća hektara državne zemlje dano u koncesiju Agrokoru, a stečajem i dolaskom novog vlasnika to ne bi bilo dobro. To poljoprivredno zemljište bi trebalo ostati u tom sustavu i trebali bi ga obrađivati ljudi iz Hrvatske”, kaže Brlošić.

“Vjerujemo u Vladu i sam Agrokor da će ipak uspjeti pronaći rješenje, da će stabilizirati prizvodnju i tna taj način i nekoliko tisuća obiteljskih gospodrstvava. Nadamo se jednom pozitivnom rješnju problema”, optimističan je Brlošić.

Zaključuje da je loše stanje u poljorivredi u manjoj mjeri posljedica onog što se danas događa u Agrokoru. Ipak, stanje u zadnjih par godina, kaže, nešto je bolje u odnosu na prijašnje godine.

“Unatrag godinu-dvije stanje se malo poboljšalo, naplata je bolja, ali su cijenje proizvoda u zadnjih godinu dana izuzetno pale, ali što se tiče poticaja nešto smo zadovoljniji jer ih dobivamo u optimalnom roku”, kaže Brlošić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.