Bitka za Zagreb: SDP i HNS još bez dogovora, Bandić u akciji

Vijesti 17. ožu 201719:10 > 19:21
N1

HDZ je konačno kompletirao ekipu za lokalne izbore, SDP i HNS ovoga vikenda trebaju konačno odlučiti idu li zajedno u Zagrebu, a za to vrijeme Milan Bandić pokušava progurati izmjene Statuta kojom bi omogućio izravan ulazak u Skupštinu za šestero pripadnika nacionalnih manjina.

Otišao je iz HDZ-a, bio na izborima s Mostom, osnovao vlastitu stranku, vratio se u matičnu stranku i sada je nakon niza preokreta, na prijedlog šefa stranke Andreja Plenkovića – prihvatio mjesto HDZ-ovog kanidata za gradonačelnika Zagreba.

“Ja sa svojom životnim i političkim iskustvom sigurno si ne bih dopustio ući u utrku u kojoj ne mogu pobijediti”, kaže Drago Prgomet.

No, Prgomet je daleko od favorita koji može srušiti čovjeka koji već 17. godinu vlada glavnim gradom.

Bandić ne odmara, najavljuje izmjene Statuta Grada Zagreba koji bi u Skupštini otvorio šest fiksnih mjesta za pripadnike nacionalnih manjina. Tri za srpsku, dva bošnjačku i jedno mjesto za albansku manjinu.

“Mi mislimo da to nije briga za manjine, da je to stvar preslagivanja većine u budućoj Skupštini, mislim da se na taj način manipulira manjinama, da to nije fer prema izbornim akterima. Pozivamo skupštinare da ne izgalsaju tu odluku”, kaže Marko Sladoljev, kandidat Mosta za gradnačelnika Zagreba.

Hoće li odluka proći ovisi o partnerskom HDZ-u koji još nema službeni stav, no, osobni stav predsjednika Skupštine – na tragu je razmišljanja opozicije.

“Držim da svakako nije vrijeme da se neposredno prije izbora o tome razgovara”, kaže Andrija Mikulić

Milan Bandić s kritikama nema problema: “Zastupnici će odlučit hoće li ili ne. Ako hoće, bit će usvojen. Ako neće, moja duša je čista i mirna.”

Na pitanje zašto takav potez baš sada uoči lokalnih izbor, Bandić odgovara: “Zato što je to zakon sad omogućiio, nisam mogao prije. Osim toga, ne vidim razlog za uzbunu, to u Saboru vrijedi koliko znam.”

U Saboru klub Badnićeve stranke računa s podrškom tri zastupnika nacionalnih manjina, pa se nagađa da bi ovim potezom otvorio dodatni prostor za preslagivanja u slučaju tijesnih rezultata u Skupštini. A kakvi će oni biti ovisi o dogovoru HNS-a i SDP-a o kandidaturi Anke Mrak Taritaš.

“Proces ide dobro, ne govori se o foteljama, govori se o listama. Završili smo 95 posto stvari i u nedjelju bi taj proces morali završiti”, kaže Rajko Ostojić, glavni pregovarač SDP-a.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.