KBC Split: Odjel ne radi godinama, a njegov šef prima plaću

Vijesti 20. ožu 201710:02 > 10:06
Ilustracija

U Hrvatskoj postoji bolnički odjel na kojem nema gužvi i čekanja, ali unatoč tome šef Odjela uredno prima plaću.

Odjel za citaferezu i krioprezervaciju u sklopu Centra za transfuzijsku medicinu KBC-a Split i dalje ne radi, iako je uređen, opremljen svom potrebnom opremom i svečano otvoren još 2011. godine.

Za uređenje toga prostora utrošeni su milijuni kuna, ali s radom se još nije počelo. Usprkos tome, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u bolnici postoji osoba koja je šef Odjela za citaferezu i krioprezervaciju i uredno dobiva plaću za to radno mjesto, iako se u prostoru ne radi niti ga se koristi. 

Usplitskom Centru za transfuzijsku medicinu postoje tri odjela, a to su odjel Regionalni transfuzijski centar Split (banka krvi), odjel Bolnička transfuzijska jedinica i spomenti Odjel za citaferezu i krioprezervaciju (Odjel za transplataciju koštane srži). Prva dva uredno rade, a potonji je godinama prazan.

Uređaji za taj odjel, stigli su od raznih donora, kao i iz Zaklade Ana Rukavina” Većina uređeja, koji sve ove godine nisu radili, sada je zastarjela pa zbog toga KBC Split kupuje novi uređaj za citaferezu (odvajanje matičnih stanica, tzv. stanični separator), koji košta oko pola milijuna kuna.

Osim toga, Odjel za citaferezu i krioprezervaciju izgubio je uporabnu dozvolu za rad još prije dvije godine.

Iz sadašnjeg ravnateljstva KBC-a za Slobodnu su Dalmaciju kazali da odgovor na pitanje zašto Odjel i dalje ne radi, iako je otvoren, potraže kod prof. dr. Dujomira Marasovića, za čijeg je mandata na čelu KBC-a, Odjel uređen i otvoren.

Na pitanje zašto KBC Split kupuje ili je već kupio novi uređaj za citaferezu, iako takav uređaj već postoji na Križinama, kažu da je uređaju za citoferezu prošao je rok upotrebe te da se ne proizvode rezervni dijelovi i potrošni materijal za rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.