'Važnost Agrokora za hrvatsko gospodarstvo je prenapuhana'

Vijesti 31. ožu 201710:28 > 10:31
N1

'Agrokor jest velik, ali nije tako velik kao što se to predstavlja kroz medije i njegova važnost je prenapuhana', kazala je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu u razgovoru za N1 televiziju te istaknula da je normalno da neučinkovite kompanije napuste tržište

”Ne vjerujem da može doći do sloma gospodarstva”, kazala je ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek komentirajući razvoj situacije oko Agrokora dok se čeka prijedlog Zakona o prinudnoj upravi u sistemski važnim tvrtkama, koji bi se trebao naći na današnjoj sjednici Vlade.

”Službeni prijedlog zakona mi još nismo vidjeli i suzdržala bih se od komentara dok ne vidimo što je na stolu, ali obično bude vrag u detaljima”, kazala je Vizek, ali i dodala: ”Nikad nije dobro kad se ovakvi zakoni donose preko noći, preko koljena, a imali smo već situaciju sa zakonom o švicarcima”.

”Ako postoje nekakva uprava ili povjerenik imenovani od strane države, onda se može postaviti pitanje – ako država sudjeluje u upravljanju, znači li to da je dug Agrokora i dug države?”, zapitala je Vizek komentirajući ”lex Agrokor” upozorivši da je to velika opasnost ako se uključi država.

Na moguća pitanja oko intervencionizma, koja se spominju ovih dana i vraćanja u ‘neka prošla vremena’, Vizek je kazala da se to događalo i ranije te da bi ona bila ”najsretnija da se sve zainteresirane strane dogovore jer je riječ o privatnoj kompaniji i da država nema direktnog utjecaja, međutim – hajmo vidjeti sam zakon, kako izgleda i tek nakon toga suditi koliko ima ili nema intervencionizma”.

Upitana o dosadašnjem poslovanju i upravljanju Agrokora te njegovu širenju i velikim kamatama, Vizek je kazala da je za probleme kod Agrokora definitivno jedan od razloga agresivna regionalna ekspanzija koja je problematična s obzirom na njegov bazni sektor. ”Ne možete ostvariti puno ako nemate veliku ekonomiju obujma, a problema je bilo i s korporativnim upravljanjem i kompanije koje su bile u sustavu nisu mogle isfinancirati takvo naglo širenje”.

Kad je pak riječ o dobavljačima, istaknula je: ”Nemam staklenu kuglu, ali ako je dogovoren standstill aranžman i nova tranša kreditiranja koja će mu omogućiti da premosti jaz u likvidnosti, ona bi trebala biti usmjerena upravo na dobavljače”. ”Ali vjerujem da su oni dugi niz godina jako dobro znali kako posluje koncern i da su dugi niz godina financirali koncern i da su se morali psihički pripremiti i da ovo nije bilo nezamislivo”.

”Odjednom je jako veliko zaprepaštenje, ali nije to ništa čudno kod tako velikih kompanija i mislim da su i banke i dobavljači znali u što se upuštaju”, smatra Vizek, a što se tiče navodnog friziranja financijskih izvješća koncerna Agrokor, istaknula je da je teško govoriti jer ”nemamo dokaza jesu li frizirana ili nisu”. No, kako je dodala: ”Ako se ne varam, Agrokorova izvješća nisu revidirale najuglednije velike revizorske kuće i to bi trebalo nešto govoriti”.

Vizek se nada da će ipak doći do dogovora te je upozorila da premda ”Agrokor jest velik, nije tako velik kao što se to predstavlja kroz medije i njegova važnost je prenapuhana” što se i vidi iz njegova sudjelovanja u korporativnom BDP-u.

Istaknula je i da je normalno da neučinkovite kompanije napuste tržište te da na njihovo mjesto stigne netko novi, dodavši: “Mi ne možemo podnijeti da bilo tko propadne i imamo jako malo izlazaka se tržišta. Mi bismo najradije da kompanije, ma koliko neučinkovite, ostanu na tržištu … Previše to doživljavamo osobno, možda zbog devedesetih, možda zbog ugleda koji uživa Todorić”.