"SDP je pitanjem Z. Marića zabio klin između HDZ-a i MOST-a"

Vijesti 23. tra 201710:12 > 10:17
N1

U Točki na tjedan glavne su događaje tjedna komentirali kolege novinari Tihomir Ponoš iz Novog lista i Ana Raić Knežević iz Telegrama, a osim gužvi na granici sa Slovenijom zbog pooštrenih schengenskih pravila, komentirali su i razvoj situacije oko Agrokora te budućnosti ministra financija Zdravka Marića.

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kaže da se reaktor hladi, ali otkud taj optimizam?

Knežević: Točno se vidi da je riječ o nekom usiljenom optimizmu. Još je godina dana pred njim kao povjerenikom i puno posla, a ljudi koji mjesecima čekaju svoj novac, više ne žele čekati.

Banke, njih 30-ak je reklo da neće naplaćivati mjenice.

Ponoš: Kako kupujem u Konzumu, vidim da se police pune. Sada se priča fokusirala na trokut dobavljači-Agrokor-banke i sa starim dugovima dobavljača mislim da je samo pitanje kada će ih se početi otpisivati. Siguran sam da će svi morati izgubiti nešto. Samo je pitanje kako naći mjeru da netko ne izgubi sve jer to nije nikome u interesu, a Baranja, zemmljišta, to su i važne teme za nadolazeće izbore.

SDP traži opoziv ministra financija Zdravka Marića. Hoće li Plenković do kraja stajati iza ministra Marića?

Ponoš: SDP je pitanjem Marića zabio klin između HDZ-a i MOST-a pri čemu i Most zabija klinove, sjetimo se prijave Bože Petrova protiv Ivice Todorića. Ministar Marić, njegov temeljni problem je u tome što će on dijelom biti imobiliziran. Jest dignuo ruku za Rammljaka, ali tu je njegova prošlost oko Agrokora. Ministrica Martina Dalić imobilizirana je zbog Ine i sad im još samo treba neki ministtr iz privatnog sektora koji će biti imobiliziran po pitanju HEP-a, HAC-a … tako da Vlada bude imobilizirana oko gospodarstva. Što se tiče Marića i Plenkovića, ako Plenković nađe kadrovski nekog drugog … Marić je u javnosti bio solidno cijenjen, ali znate – ako nađe nekog boljeg, treba odrezati gubitke, bolje nego izgubiti cijeli organizam.

Knežević: Pojavila se informacija da bi Marić mogao sam odstupiti, ali …

Ponoš: Ako bi Marić i odstupio, nisam siguran da Martina Dalić ne bi ponovno bila ministrica financija.

Čini se da je “lex Agrokor” unio puno nesigurnosti u hrvatsko gospodarstvo. Orepić govori o tome da oko Agrokora ima kriminala.

Ponoš: Prilično je nedopustivo da ministar nešto tako govori ako to nema čime potkrijepiti. Istina, mnogi to misle, ali on je ipak na funkciji ministra unutarnjih poslova.

Knežević: Već smo dobili packe iz Strasbourga zbog izjava poput onih o softweru i hardweru. NIsam dugo čula ravnatelja policije da se oglasio. Riječ je o složenom procesu.

Početkom tjedna Hrvatska je dobila lošu vijest iz Švicarske. Zašto ne znamo koliko ćemo morati platiti kada je riječ o troškovima arbitraže, Vlada ne želi iznijeti taj podatak, je li to normalno?

Knežević: Nije normalno da ne znamo koliko ćemo morati platiti. Mjera je logično da je tražena i da je odbijena iako postoje situacije da se blokira sredstva i da ne odu Mađarskoj, ali mi im moramo platiti odmah. I ne, nije doista normalno da ne znamo iznos.

Zamrla je priča o otkupu Ine, savjet za Inu sastao se koji put.

Ponoš: Ta priča od početka nije ozbiljno shvaćena, a sada nakon priče s Agrokorom za koju ne znamo koliko ćemo morati platiti, mislim da od toga neće biti ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.