"U cirkusu Colorado Plenković je dobar blefer i pokeraš"

Vijesti 01. svi 201709:03 > 09:12
N1

Svatko tko podrži Zdravka Marića ili bude suzdržan, stat će na stranu kriminala, poručio je u Temi dana Mostov saborski zastupnik Hrvoje Runtić koji tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti obećavši mu deblokadu računa za glas.

Bili ste na policiji iznijeti svoja saznanja?

Bio sam i prekjučer i jučer su me zvali iz PNUSKOK-a.

Na čemu temeljite svoje teške optužbe?

Ono što je posebno smiješno je to da ako si s nekim prijatelj i ne vidite se godinama i zoveš ga baš sad u ovom trenutku i tema je sastanka ovo o čemu sam govorio. Kada kažem da sam s vama prijatelj, to ne bi značilo da se nismo godinama vidjeli. To što su gospodin Veselčić i moj otac bili ratni izvjestitelji i što su prijatelji, to ne znači da je on prijatelj s mojom obitelji. Ovo je sve onda više nego sumnjivo. Moj otac je rekao, otići ću, ali tajming mi je sumnjiv, a i meni je bilo sumnjivo.

Vama su preko vašeg oca prenijete neke poruke?

Pa ako vam netko nudi za svrstavanje rješavanje svih problema, ne samo financijskih, nego i moje i supruge, ako je upućen u to, onda je cijela stvar pripremljena. Kako on uopće zna o mom financijskom stanju? Fokus mog rada je Ovršni zakon i blokirani te je tijekom svog ovog vremena meni mogao bilo tko pristupiti i reći da može pomoći blokiranim građanima, mogli su me pozvati i ova ponuda je sada samo slatka priča.

Temeljem vaše prijave policija će probati ustanoviti je li tu bilo političke trgovine, a i Veselčić je najavio da će vas prijaviti. Zvali smo ga da i on gostuje na N1 televiziji, ali nam je poručio da je nevjerojatno u što se pretvorila jedna prijateljska kava i da je prestar za ove bedastoće te da je ova smiješna priča za njega završena. Hoće li biti dovoljno dokaza da se utvrdi da je riječ o političkoj trgovini?

Dokazi na A4 ne postoje, ali svjedoci postoje. Jučer je govorio da je ručak, danas je kava, nek’ se odluči. Moje roditelje ne želi uvlačiti, a već ih je spomenuo.

Zašto se nije vama osobno obratio?

Sreo sam se s Jandrokovićem u petak na hodniku u Saboru i on u ovom trenutku kad me pozdravlja vrlo ljubazno, ako mi je imao nešto za reći, mogao mi je prići, pitati me kako gledam na stvari …

Vi mislite da iza toga stoji HDZ?

Gospodin Veselčić je dugi niz godina bio u tijelima stranke, bio je za vrijeme Karamarka, teško može povjerovati da tu nema …

Vi ste u sudskom procesu sa Živim zidom?

Nisam u sudskom procesu sa Živim zidom.

Samo ste u svađi?

Ne, nisam ni u svađi. Jučer je jedan visokopozicioiran član HDZ-a rekao da sam ja takve stvari već radio, ali svatko tko me zna, zna da ja nisam željan pažnje. Ali ja ću svaki put kad mi netko pristupi s nemoralnom ili nezakonitom ponnudom, odmah otrčati na policiju i obavijestiti medije, a oni neka prestanu raditi takve stvari.

Što ako policija ne nađe dovoljno elemenata?

Ja sam dao iskaz, moji roditelji također. Policija će odraditi svoj posao, ići će na DORH, a u DORH-u i sami znate koliko slučajeva stoji u ladicama.

Nećete dati povjerenje Zdravku Mariću?

Ne.

A što će biti u slučaju Martine Dalić?

‘Premijerka’ Dalić nije predmet mog interesa, ali ako je opet angažirano, na temelju onoga što sam ovih dana čuo, odvjetničko društvo koje zastupa VTB banku isto ono koje je radilo na izradi “lex Agrokora”, za koji ja nisam glasao, jasno je da i ona ima i po prstima i oko ustiju pekmez od šljiva.

Vi ste nezavisni zastupnik …

Ne, ja sam u Mostu. Nakon ovog saziva Sabora, ako ćemo ići na nove izbore, neću se više kandidirati, u skladu sa svojim profesionalnim zanimanjem bit ću apsolutno na raspolaganju Mostu, ali da se bolje prezentira, no na listu neću ići.

U svim preslagivanjima postoje scenarij i rascjepkavanja Mosta.

Mislim da rascjepkavanja Mosta sigurno neće biti.

Tjedan pred nama je dramatičan, hoće li HDZ uspjeti izbaciti Božu Petrova?

Nisam profesionalni političar, kažem da sam slučajni saborski zastupnik. Bavim se vrlo uskim područjem, više volim raditi nego pričati, ali kad me netko uzme u žrvanj i ako se to kosi s mojim životnim principima, onda sam vrlo glasan.

Hoće li uspjeti preslagivanje?

To vam je kao cirkus Colorado s jako puno balona, svi imaju većinu, trebala bi biti neka čudna matematika da ona bude istina. Nikad se nisam bavio previše analiziranjem takvih stvari, ali sam vidio svašta. Mislim da premijer Plenković nema većinu, mislim da je jako dobar PR igrač, uvijek smiren, ne da se izbaciti iz takta, dobar pokeraš i blefer, ako ima većinu, neka je pokaže.

Budućnost Mosta je u oporbi?

Nemam ništa protiv, ekipa koja vodi HDZ-ove manevre njihova bi mantra trebala biti “nećemo. Sve oko Agrokora upućuje na laž i sada imamo dvije strane: Agrokor i kriminal koji u njemu pokriva ova ekipa, a s druge strane imamo narod, istinu i pravdu. Svatko tko podrži Marića ili bude suzdržan, stat će na stranu kriminala.

Hoće li on otići – ima li za to dovoljno glasova?

Ne znam. Ali ja se uzdam u zdrav razum i nadam se da ima dovoljno zdravorazumskih ljudi koji će glasati u Saboru da on ode. Nije samo Agrokor tu, neće oni riiješiti ni problem blokiranih, niti oštećenike RBA zadruga, ni humani Ovršni zakon, oni će sve to obećavati, ali neće napraviti. U ovih sedam mjeseci je bilo dovoljno vremena da se to napravi. Oni uvijek vrući krumpir prebacuju tamo gdje im njihova PR služba kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.