U Bleiburgu "okršaj" HDZ-a, Hasanbegovića i Brune Esih

Vijesti 12. svi 201707:48 > 07:49
Sanjin Strukic/PIXSELL

Na prošlogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu bili su premijer Tihomir Orešković (dan ranije) te tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (na dan komemoracije), u subotu će izaslanik Andreja Plenkovića biti ministar branitelja Tomo Medved

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lani nije bila na komemoracijama ni u Bleiburgu ni u Jasenovcu, a neće biti ni ove godine. U njezino ime u Bleiburg u subotu ide ministar državne imovine Goran Marić.

U Bleiburg će i Gordan Jandroković, novi šef Sabora, s obzirom da je Sabor pokrovitelj te komemoracije, ali i Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik šefa HDZ-a.

Bleiburg neće zaobići ni HDZ-ov disident i dojučerašnji član Predsjedništva stranke Zlatko Hasanbegović te Bruna Esih, čiji je Hasanbegović kandidat za zagrebačku Skupštinu. Treći član trojke koja zadaje glavobolje premijeru, Željko Glasnović, neće u Bleiburg jer je otputovao u Ameriku.

Iz sastava ekipe u Bleiburg će “desniji” dio HDZ-a, isključimo li Jandrokovića koji će biti ondje po svojoj funkciji.

Šef Sabora će, prema protokolu, u Bleiburgu održati i govor, a u desnijim krugovima čuju se komentari da Jandroković nije baš miljenik publike koja se okuplja u Bleiburgu. Nakon što je Hasanbegović prestao biti član HDZ-a, bleiburška obljetnica bit će prva situacija u kojoj će biti ponovno u društvu dojučerašnjih kolega iz HDZ-a. Štoviše, Milijan Brkić uputio je oštre riječi Hasanbegoviću nakon što je taj bivši član Predsjedništva sasuo drvlje i kamenje na šefa HDZ-a Plenkovića.

Bleiburška obljetnica za HDZ će vjerojatno biti osjetljiv događaj upravo zbog nazočnosti Hasanebgovića i Brune Esih, koji bi prema profilu ljudi koji pohode tu komemoraciju trebali biti “zvijezde” te obljetnice.

Istodobno, 21 austrijska organizacija traži zabranu obilježavanja komemoracije u Bleiburgu jer to drže najvećim fašističkim okupljanjem, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.