Branka Valentić ponovno izabrana za ravnateljicu Hine

Vijesti 25. svi 201722:48 > 22:51
N1

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), u četvrtak navečer je, nakon višesatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije, za ravnateljicu izabralo Branku Valentić, koja je Hinu vodila i protekle četiri godine.

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sisitematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.

Peteročlano Upravno vijeće Hine izabralo je Valentić između šest kandidata. Uz Valentić, svoje programe su predstavili još novinari Ivan Kujundžić, Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran i Neven Pavelić.

Dvojica od kandidata oštro su komentirala otvoreno pismo koje su Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hinin ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) proteklih dana poslali Upravnom vijeću Hine, a u kojemu se poziva vijeće da izabere kandidata s najboljim programom te uz ostalo navodi kako je “malo vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji”.

Željko Valentić za pismo je rekao da je pristrano i otvoren poziv da se glasa za dosadašnju ravnateljicu, dok je Neven Pavelić ustvrdio da je riječ o “pamfletu”.

Od kandidature je prethodno odustao Nenad Bach, dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini, uz obrazloženje da je “politika uplela prste u izbor ravnatelja u Hini, a on ne želi davati legitimitet nečemu što nema veze sa zakonima”..

Valentć je najavila zadržavanje najviše moguće razine profesionalnosti i nepristranosti u Hini, dodatno povećanje obujma vijesti te brzine kojom se one emitiraju kao osnovni preduvjet za dobre poslovne rezultate nacionalne novinske agencije.

Rekla je i da Hinu čeka nastavak pretvorbe u multimedijalnu agenciju, ustvrdivši da su temelji za to već postavljeni time što je agencija restrukturirana, tehnološki osuvremljena i vraćani su izgubljeni medijski korisnici.

Kao važan dio svog programa rada najavila je proširenje dopisničke mreže, a kao jednu od mogućnosti navela je suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova uz čiju bi se asistenciju u funkciju mogle staviti nekretnine u vlasništvu RH u svijetu, na dobrobit Hine i države.

Uz daljnje proširivanje sadržaja, formi i obujma vlasti, u svom programu predvidjela je i osnivanje redakcije za istraživačko novinarstvo i analitičke tekstove. U planu su i novi servisi vijesti poput poslovnog servisa na engleskom te servisa najave događaja.

U osvrtu na prethodni mandat, istaknula je da je u potpunosti ispunila plan i program, te je pod njezinim vodstvom Hina od 2013. do danas iz javne ustanove u gubicima prerasla u suvremenu europsku multimedijalnu agenciju, podižući, uz prihode i ugled među korisnicima i utjecaj na medijskom tržištu.

Posebno je izdvojila važnost članstva Hine u Europskom savezu novinskih agencija (EANA) istaknuvši kako je to članstvo omogućilo izravnu razmjenu iskustava, znanja i vještina s agencijama iz drugih država Europe.

Predsjednica Upravnog vijeća je Maja Pleskalt, nakon izbora ravnateljice, rekla je da su presudili program rada i dosadašnje iskustvo Branke Valentić, koja je u prethodnom mandatu uspjela očuvati financijsku strukturu agencije.

Dodala je kako joj je žao što je od kandidature odustao dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini Nenad Bach, za kojega je rekla da je bio jedan od boljih kandidata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.