Jesu li za Agrokor jamčili i Belje, Vupik…?

Vijesti 02. lip 201709:36 > 09:37
N1

Gost Novog dana u petak bio je Tihomir Jaić, predstavnik malih dobavljača Agrokora.

Nije sigurno hoće li u hrvatskim bankama biti dovoljno novca za novi kredit. Pregovori sa Sberbankom ipak nisu prekinuti.

Mislim da je jasno da hrvatske banke nemaju dovoljno sredstava da bi kreditirale ovako rizičnu transakciju zato je jako bitno da se uspostavi dobar odnos s ruskim bankama. Ako ruske banke odbiju to će biti loš signal zapadnimm bankama i fondoovima koji još imaju neki interes za kreditiranje. Zapadne banke gledaju prema ruskim jer vjeruju da ima više informacija.

Je li ovom prvom isplatom spašen dio malih poljoprivrednih gospodarstava?

Jedan dio je. To je omogućilo dijelu OPG-ova da plate dugove prema državi i za repromaterijal. Zato je nasušno potrebno platiti još jedan dio kako bi se moglo zatvoriti ono što OPG-ovi duguju. Iznimno je bitno da kod malih OPG-ova nema otpisa i da se iz ove druge tranše što više duga prebije.

Stiže i novac za ovaj mjesec…

Nadamo se da će stići. Jedan je problem koji se javlja s rollupom. Ako je Ramljak rekao da će na  jednu kunu novog kredita ući u senioritet jedna kuna starog kredita… Tu je bitno da Ramljak na svu robu isporučenu nakon 10. travnja da pravo senioriteta u slučaju stečaja.

Vi ste se s velikim dobavljačima otprije dogovorili da imate prednost prilikom isplate. Trenutno je žetva. Kako to napreduje?

Sama žetva košta poljoprivrednike i zato je bitan ovaj kredit kako bi imali neka sredstva da mogu tu žetvu pokriti. Bitno je uspostaviti i samo povjerenje prema poljoprivrednicima od strane koncerna. Svu tu robu poljoprivrednici moraju i skladištiti. Postoji velika bojazan kuda s pšenicom i ratarskim kulturama. Hoće li imati povjerenje staviti u Agrokorove silose ili će biti bojazan.

Što je tu najveći rizik?

Najveći je rizik u tome da Agrokor ode u stečaj. Vidjeli smo skrivena potraživanja gdje Ledo garantira za kredite pa postoji bojazan da to nije činilo i Belje, Vupik i ostali. Svi oni s kojima poljoprivrednici posluju i koji njima najviše duguju. Sam Konzum isto je opterećen kreditiima. Većina trgovina je u najmu. Nema puno likvidne imovine iz koje bi se poljoprivrednici mogli u stečaju naplatiti.

Mali dobavljači će uredno isporučiti svoju robu. Nadamo se da će kredit stvarno doći. Ako i ne dođe mali dobavljači će pokušati dostavljati robu da se sustav održi dok kredit ne dođe.

Koliko tu još ima prostora za toleranciju?

Mali dobavljači ne mogu otpisati dug. To su OPG-ovi koji žive samo od toga i ne mogu dignuti kredite niti išta. Kako ova kriza i traje sve više OPG-ova se okreće drugim trgovačkim lancima. Tu su aktivni Lidl i Kaufland.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.