Očajni poljoprivrednik posjekao stabla breskve u punom rodu

Vijesti 14. lip 201713:51 > 14:46
N1

'Nema šta čekat....', napisao je na svom Facebooku hrvatski poljoprivrednik Toni Kalajžić i krenuo je rezati stabla bresaka koje uzgaja. Cijena koju za ovo voće (i ne samo ovo) nudi uvoznički lobi premalena je te je stoga Kalajžić odlučio povući ovaj očajnički potez,

Radi se o mladom poljoprivredniku iz okolice Vrgorca.

Godinama, poznato je, uvoznički lobi tjera ljude da prodaju svoje proizvode u bescjenje. Lako je kod jednogodišnjih kultura, ali kod višegodišnjih kultura potrebne su godine da dođu na rod i jako su osjetljive, poput Kalajžićevih bresaka. A otkupna cijena i mogućnost plasmana sve su gori.

Ovaj čovjek već punih 20 godina živi isključivo od poljoprivrede.

”Ja sam 1980. godište, živim u Dusini, imam troje djece, i ne radim nigdje, radim na svojoj zemlji. A ne mogu spojiti kraj s krajem’, govori za N1 Kalajžić.

Vozio sam u petak u Split, na zelenu tržnicu, voće i od petka u 2 popodne do subote ujutro prodao sam samo 7 gajbi, propalo mi je voća vrijednog najmanje 1.000 eura. Zašto? Hladnjače su pune uvoznih bresaka, zelena mafija diktira pravila igre… trgovački lanci nude 4 kune za naše breskve, a prodaju ih vama i za triput više. Ne mislim da mogu ispravit krivu Drinu, i meni ne treba ni lipe poticaja, želim samo da naš proizvod ima koliko-toliko pristojnu cijenu’, kaže nam ovaj poljoprivrednik koji, osim bresaka, uzgaja i grožđe, nektarine, jabuke, šljive..”, govori nam poljoprivrednik.

‘Ne tražim i ne očekujem da će mi kupit breskvu za 9, 10, 11 kuna, ali neka riješe tržište, neka ograniče količinu voća koje dolazi iz uvoza a čija se kvaliteta s ovim našim ne može upoređivati’, kaže Kalajžić koji, nakon 20 godina rada na zemlji razmišlja ‘ostavit sve i otić u Njemačku’.

‘Surova stvarnost naših poljoprivrednika koji se ne mogu boriti protiv zelene mafije. Gorčina je toliko jaka da su spremni ispilati stabla breskve u punom urodu. Teška na budućnost čeka kraj jakog uvoznog lobija. Bitno da mi spašavamo privatni Agrokor dok naš poljoprivrednik pati. E moj narode…’, komentirao je ovaj zaista tužan prizor i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.