"Pitanje gradnje optičke mreže je od nacionalne sigurnosti"

Vijesti 19. lip 201712:09 > 12:23
N1

Decentralizacija i Zakon o koncesijama neke su od tema koje je komentirao gost Studija uživo N1 televizije Mostov saborski zastupnik Miroslav Šimić.

SDP najavljuje da će raditi Strategiju decentralizacije, Most je na tome radio, zašto ste stali?

Drago nam je da se SDP slaže s tim, ono što smo radili rado ćemo nastaviti tako da donesemo najbolju strategiju koja će učiniti efikasnim. Mi nismo odustali od decentralizcije. Da smo ostali u MInistarstvu uprave, imali bismo jasan plan što treba napraviti u Hrvatskoj. Ti ne znači da bi neke male općin bile ugašene, već bi biklo manje funkcija i profesionalnih političara.

Je li riječ o osinjem gnijezdu?

Jest, to je osinje gnijezdo i teško je to mijenjati, a dobro je da velike stranke govore o tome i zastupaju tu ideju. Taj cijeli sustav treba fiskalno decentralizirati, s druge strane ga treba učiniti manjim i efikasnim. Svaka fiskalna decentralizacija je korak prema većoj demokratizaciji.

A transparentnosti?

Tko ima volju, želju, namjeru, može i na nacionalnoj razini, među velikim brojkama se lakše skrije.

Hoćete li podržati SDP?

Mi smo tu već dugo angažirani. Voljeli bismo i da HDZ tu nešto napravi.

Je li to temelj za neku suradnju?

Najprije moramo izgraditi međusobno povjerenje.

Glasanje o Zakonu o koncesijama je odgođeno, ali jeste li kasnili?

S amandmanima možete ići tek u drugom čitanju. Imamo veliku reakciju u javnosti. Imamo veliku reakciju u javnosti. Smisao ovoga zakona nije samo usklađivanje. Imamo zamjerke u oodnosu na stari zakon, dio oko restrukturiranja gdje mislimo da se želi ii na ruku Agrokoru. PItanje je intenziteta, a do saborske stanke može se sve napraviti.

Je li ovo na razini pretvorbe i privatizacije, kako neki upozoravaju?

Ne znam je li u tom obimu, ali ima taj jedan članak se odnosi u velikoj mjeri na Agrokor i to je iznimno važno za hrvatsko gospodarstvo.

Upozorili ste iz Mosta na važnost gradnje vlastite optičke mreže i infrastrukture kao strateški interes Republike Hrvatske.

Ne vjerujemo jer imamo određena iskustva i kad se sjetimo prodaje HT-a gdje je prodana infrastruktura koja je trebala ostati u vlasništvu hrvatske države. Petrov se zalaže da izgradnju svoje optičke mreže što je važno i za pitanje sigurnosti. Taj posao je posao u kojem je u pitanju nacionalna sigurnost, ne trebamo biti naivni.

U Novom listu piše se da Vlada odustaje od otkupa Ine, a da prodaja 25 posto HEP-a ide dalje?

Vidjeli smo da se premijer oko Ine istrčao i stav Mosta je da se HEP mora širiti na strana tržišta, naši ljudi su na tome u Ministarstvu i radili. Uvijek ćemo stati protiv prodaje HEP-a.

Protiv ste privatizacije?

Ako širenje prema van, nije smisao priče – ne vidimo razloga za to.

Kako ste doživjeli istup biskupa Košića prema Plenkoviću?

To kako komuniciraju crkveni velikodostojnici, o tome bi najprije trebala voditi računa Crkva. Treba naći mjeru, a bojim se da biskup to često puta nije u stanju. Ne mislim da Crkva treba biti zatvorena u svoju zgradu, ali za sve postoji određeni način. 

Kako ocjenjujete na javnoj televiziji?

Mislim da je tampo stanje dosta loše, imamo slučaj s Novkmetom, potpuno nezasluženo je Mislim da cijela emisija nije ni Mamiću najbolje sjela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.