Pusti milijuni više neće biti dovoljni za kupnju slobode

Vijesti 26. srp 201717:14 > 18:26
Ilustracija

Poznata je stvar bila da vas uz dovoljno milijuna na računu malo što može zadržati u istražnom zatvoru. No, situacija se mijenja i novac više nije dovoljan.

Izmjene Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na jamčevinu donose bitno stroži režim. Koliko god bogati bili, samo ćete pod jednim uvjetom biti u prilici svoju slobodu garantirati jamčevinom. 

Višemilijunske jamčevine onima za koje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke više neće donijeti privremenu slobodu. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku odsad će izlazak iz istražnog zatvora uz jamčevinu biti moguć u slučaju opasnosti od bijega, ali ne u slučaju opasnosti utjecanja na svjedoke.

Pravni stručnjaci su ipak skeptični.

Sud je taj koji određuje istražni zatvor odnosno tijelo nadležno da rješenjem odredi istražni zatvor po prijedlogu Državnog odvjetništva. Nadležna državna odvjetništva vode računa o postojanju zakonom propisanih uvjeta za određivanje istražnog zatvora, jednako kao što vode računa o tome da se istražni zatvor ukine kada više ne egzistiraju zakonom propisani uvjeti.

Ipak, jedna od najspornijih mjera mogla bi biti mogućnost da ispitivanje od strane policije bude dokaz u kaznenom postupku.

Odvjetnici se zbog toga boje jednostranih ispitivanja osumnjičenika i svjedoka. Uz jamčevine, to je najveća izmjena ZKP-a. Sudovi sada imaju 60 dana za reviziju svih slučajeva u kojima su osumnjičeni pušteni uz jamčevinu.

Cijelu priču pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.