Santini: Ako su podaci točni – to je onda stečaj

Vijesti 26. srp 201720:02 > 20:08
N1

O Agrokoru je u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" govorio ekonomski stručnjak Guste Santini.

Na pitanje hoće li ovi najnoviji nalazi i gubitci koji se procjenjuju do 20 milijardi kuna značiti i konačan odlazak Ivice Todorića iz vlasništva Agrokora Guste Santini je odgovorio da će se to vidjeti kada dođu konačni nalazi koji se očekuju u rujnu.

“Javnost je s pravom zabrinuta za stanje u Agrokoru i s tom zabrinutošću je identificirala što znači Agrokor u Hrvatskoj i koje bi bile eventualne posljedice da Agrokor ne uspije u ovom restrukturiranju. Ja osobno smatram da je Agrokor od životnog pitanja za Hrvatsku. Ovoga puta mora se reći da je Vlada napravila dobar potez kada je krenula u restrukturiranje Agrokora”, rekao je Santini.

Govorilo se i o tome tko će pokriti goleme dugove, pogotovo ako se uzmu u obzir najnoviji podaci i dug od 6 milijardi eura bez duga dobavljačima.

“Ako su ovi podaci koje ste vi naveli točni, onda tu nema pokrivanja, to je onda stečaj. Međutim, ja ne bih tako pristupio problemu. Drugim riječima, pitanje je koliko bi koštalo danas ili koliko bi trebalo investirati da se napravi jedan Agrokor”, smatra Santini.

Dodao je da “kada se radi o tako velikim tvrtkama, onda je to problem države i država se nalazi u teškoj situaciji”.

“Cijela istočna Slavonija je u pitanju, cijela prehrambena industrija je u pitanju. Dakle, sve te parametre bi trebalo staviti na stol”, kazao je.

Jedno od pitanja bilo je i kako se Agrokor može nositi s dugom po kamatama, jer on po nekim računicama iznosi oko 200 milijuna eura godišnje, te je pitanje kakav to biznis može pokriti.

“Ova je vaša računica točna, međutim radi se o sinergijskim učincima”, odvratio je Santini.

Na pitanje kako je moguće da HANFA nije reagirala kada je dobivala očito diskutabilne dokumente kazao je: “To je sada pitanje institucionalnog uređenja zemlje. Zato je bitna cost benefit analiza. Imate tu pitanje HANFE, imate pitanje Narodne banke, Državnog odvjetništva. Kako se to moglo događati godinama? Problem je u institucijama.”

“Stvari su jasne, zakon može biti loš, ali se mora poštivati. Svi oni koji ne poštuju zakon i nisu radili sukladno zakonu moraju odgovarati za svoje činidbe. Tu nema dileme”, zaključio je Santini za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.