HDZ upro prstom u krivce za skup odvoz otpada u Rijeci

Vijesti 28. srp 201718:31 > 18:36
Nel Pavletic/PIXSELL

HDZ-ova vijećnica u riječkom Gradskom vijeću Ivona Milinović i HDZ-ov županijski vijećnik Dinko Beaković u petak su na konferenciji za novinare ocijenili da je udvostručenje cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na riječkom području rezultat loših odluka gradonačelnika Vojka Obersnela i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Komentirajući Obersnelovu suglasnost Komunalnom društvu „Čistoća“ za udvrostručenje cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada iz domaćinstava, Ivona Milinović je istaknula kako su „povećanje troškova upravljanja gospodarskim otpadom i gubitci ‘Čistoće’ u posljednje dvije godine posljedica isključivo tvrdoglavih i neodgovornih odluka Obersnela i Komadine, koje sada plaćaju građani.“

Navela je da su Grad Rijeka i Ekoplus, koji upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom “Marišćina” odgovorni za gubitke “Čistoće”, nastale u posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada.

“Zbog kašnjenja centra Marišćina, projekta Grada i Županije, od lipnja 2015. do ožujka 2017. godine prikupljeni otpad odlagao se izvan Primorsko –goranske županije, što je uzrokovalo znatne troškove, rekla je. Troškovi prijevoza otpada u 2016. su dvostruko veći, čak 45 milijuna kuna više negoli u projeciranim troškovima za 2017.“, navela je.

Smatra da se “te milijune kuna, koje je samljela SDP-ova gradska i županijska vlast u ovu svrhu, moglo korisnije upotrijebiti za osuvremenjivanje sustava ‘Čistoće’ i pravog uvođenja sustava odvajanja otpada te plasiranja sakupljenih sirovina na tržište.“

Istaknula je da je Rijeka dostigla stopu sortiranja otpada od tek 17 posto, daleko ispod državnog prosjeka od 24 posto te da je 45 milijuna kuna, koje se moglo uložiti u razvoj, izgubljeno zbog kašnjenja projekta.

Grad i Županija isključivi su krivci za sadašnju situaciju, rekla je Milinović i podsjetila kako su oporba i ekološke udruge upozoravale na zastarjelost tehnologije i financijsku neodrživost projekta “Marišćina.” Odgovorni su oni koji su inzistirali na projektu, Obersnel i Komadina, kazala je.

Ustvrdila je da je Obersnelovom odlukom Rijeka po cijeni odvoza komunalnog otpada postala drugi najskuplji grad u Hrvatskoj , odmah iza Zagreba.

“HDZ priprema prijedloge vezane uz smanjenje pripreza, povećanje nakada za novorođenčad kao i ostale socijalne mjere kojima bi se nadoknadio ovaj udar na standard građana“, rekla je Milinović.

Beaković je istaknuo da je HDZ-ova koalicija na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine predložila tematsku sjednicu o centru “Marinšćina”, na kojoj bi se razjasnile sve eventualne nepravilnosti. „Previše je dubioza i tvrdnji stručnjaka da je centar Marišćina podkapacitiran i da neće moći obrađivati sav otpad iz Županije,“ rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.