Thompsonu prijava zbog koncerta u Slunju

Vijesti 09. kol 201716:44 > 16:45
N1

Protiv Marka Perkovića Thompsona podnesen je optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prilikom nastupa na koncertu koji je u subotu održan u Slunju u sklopu 22. obljetnice VRO "Oluja.

Glasnogovornica karlovačke policije Senka Staroveški potvrdila je Hini da je prekršajno prijavljen izvođač zbog kršenja članka pet, kojim se brani isticanje neprimjerenih simbola, tekstova, slika ili crteža, kao i izvođenje ili reproduciranje pjesama, skladbi ili tekstova koji remete javni red i mir. Kriminalističko istraživanje prije svega znači da će se temeljem snimaka i fotografija pokušati ustanoviti identitet drugih osoba protiv kojih bi se onda naknadno podnijeli obavezni prekršajni nalozi, rekla je Staroveški.

Osim policije, brojne su novinarske ekipe tijekom subote snimile skandiranje ustaških pozdrava i pjevanje neprimjerenih pjesama, te odjeću i barjake djela publike s otisnutim ustaškim pozdravom “za dom spremni”, glasno skandiranje “za dom spremni”, što nitko nije prekidao, čak ni tijekom govora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Kasnije, na Thompsonovom koncertu snimljene su brojne osobe s tim pozdravom na majicama i slično, što je objavljeno i po portalima i društvenim mrežama, te policija, kako kaže Staroveški, tek treba utvrditi njihov identitet. Ali je identitet pjevača koji je s pozornice zapjevao pjesmu “Bojna Čavoglave” poznat, kao i činjenica da ta pjesma počinje s uzvikom “Za dom spremni” zbog čega je prošle godine na proslavi Oluje u Kninu bio prekršajno prijavljen i na Prekršajnom sudu novčano kažnjen, te je kasnije rekao da je taj pozdrav dio pjesme koja nije zabranjena i koja njeguje sjećanje na Domovinski rat.

Staroveški je pak pojasnila da zakon precizira da su prekršaji protiv javnog reda i mira djela kojima se na nedozvoljen način remeti mir, rad ili normalan način života građana, stvara nemir, neraspoloženje, uznemirenost ili vrijeđa moral, te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.