"Kako mislite uvesti euro s ovakvom poreznom presijom?"

Vijesti 10. kol 201710:24 > 10:25
N1

Ekonomist Guste Santini gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao porez na nekretnine.

“Ja mislim da je Plenković dobro učinio. Mislim da treba otvoriti raspravu, javnu raspravu među građanima, među svim zainteresiranim stranama, ali i raspravu glede učinaka na hrvatsku budućnost. Uvijek se razmatra porez, to su porezni prihodi, to je pretpostavljena funkcija, to je nešto dobro ili nije dobro. Kod poreza ima nešto što se zove mrtvi teret oporezivanja, negativni ekonomski učinci koji nastaju uvođenjem nekoga poreza”, kazao je Santini.

Istaknuo je da u Hrvatskoj ima velik broj nezaposlenih, a da je istovremeno velik i porez na dohodak i doprinose. “Kakva je to racionalnost, sukobljava se sa zdravim razumom, imate malo zaposlenih, a visoke poreze. U našem poreznom sistemu ispada da je država reketar, koja u svakom dohotku ugrabi lavovski dio”, rekao je Santini.

“Primjerice, 2007. godine u Hrvatskoj je na 100 kuna bilo 37,1 kuna poreza. Danas, umjesto da su manji, oni su 38,5 kuna. Mi povećavamo poreznu presiju. Nas su visoki porezi stajali gospodarskog rasta, zaposlenosti, doveli su nas u stanje u kakvom jesmo”, rekao je Santini, dodavši da prosječni Grk ima 60 posto veći dohodak od prosječnoga Hrvata.

“Zašto bi država živjela na jednom kolosijeku, a građani na drugom? To nije pošteno. Kako mislite uvesti euro s ovakvom poreznom presijom? To je nedopustivo!”, istaknuo je Santini.

“Nema izlaska Hrvatske iz krize, ovo je sve još uvijek labuđi pjev, nema izlaska iz krize bez reformi monetarnog, zdravstvenog i sustava državne uprave. Što smo ikad napravili na tom području?”, upitao je Santini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.