Zeleni aktivisti: Studija eksploatacije Jadrana je farsa

Vijesti 27. sij 201513:50 > 13:55
Cropix/Marko Todorov

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su uoči početka javne rasprave koju je pokrenula Agencija za ugljikovodike o ekološkom utjecaju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika iz Jadrana.

Glavna zamjerka ekoloških aktivista je što se Studija utjecaja na okoliš provodi nakon raspisivanja natječaja za dodjelu koncesija na istražna polja. Vjeruju da se time prejudiciraju zaključci studije. Zamjeraju i odredbe koje propisuju udaljenost budućih platformi. Predviđeno je da budu udaljene najmanje 10 kilometara od kopna i šest kilometara od otoka. Time su, kažu, otočani dovedeni u neravnopravan položaj.

Strateške procjene utjecaja na okoliš se rade prije usvajanja planova i programa, upozorava Toni Vidan iz Zelene akcije.

“Ovo je farsa da se strategija radi post festum, kada je već plan eksploatacije ugljikovodika uvelike u implementaciji putem javnog nadmetanja koje je u tijeku. Tim javnim nadmetanjem je ustvari prejudicirana studija određen je obim i donesena ključna politička odluka da se cijeli Jadran stavi na raspolaganje naftnim kompanijama, što je potpuno neprihvatljivo. Pozivamo još jedanput ministarstvo da povuče ovu studiju iz procedure jer ovo je nacionalna izdaja koja postaje nacionalnom sramotom”, kazao je Vidan.

“Sve je rađeno u skladu s najboljim praksama Europe. Hrvatsko zakonodavstvo je usklađeno time. Niti jedan korak se nije pogriješio. Apsolutno je sve rađeno transparentno i na vrijeme. Mislim da su te optužbe neosnovane i neargumentirane”, rekla je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.