HDZ će prekinuti rad Povjerenstva čim DORH pokrene istragu?

Vijesti 14. lis 201714:04 > 14:12
N1

Istražno povjerenstvo za Agrokor još nije niti započelo s radom, prva sjednica na koju je pozvan Ivica Todorić zakazana je za 3. studenoga, a HDZ već pokazuje ozbiljne namjere da ugasi to Povjerenstvo.

HDZ se šest mjeseci opirao formiranju tog tijela, ovog su tjedna popustili, ali njihov krajnje negativan stav o povjerenstvu nije se izmijenio. Zato će eventualno rješenje Državnog odvjetništva o pokretanju istrage o Agrokoru HDZ iskoristiti kako bi prekinuo rad Povjerenstva, s obrazloženjem da ne mogu postojati dvije paralelne istrage.

 Pritom će se pozvati na Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine, u kojem se navodi da će povjerenstvo odmah prestati s radom “ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje povjerenstvo osnovano”, doznaje Novi list.

Dakle, u slučaju da DORH već do 3. studenoga, na osnovi izvida što ih provode mjesecima, objavi da pokreću istragu protiv Ivice Todorića, Povjerenstvo će se ugasiti i prije nego što ono počne raditi, prije nego što i bude saslušan vlasnik koncerna Agrokor.

To se može jasno zaključiti temeljem HDZ-ovih članova povjerenstva. U četvrtak je nakon prvog sastanka Povjerenstva njegov predsjednik Orsat Miljenić (SDP) rekao novinarima da su razgovarali i o tome kako bi istraga Državnog odvjetništva utjecala na njihov daljnji rad i da je bilo “različitih mišljenja”.

Samo nekoliko sati kasnije, gosti HTV-ove emisije Otvoreno bilo je petero članova Povjerenstva, a među njima i Marija Jelkovac iz HDZ-a. Njezin nastup bio je hladan tuš za prisutne članove Povjerenstva iz opozicije, koji su bili još pod dojmom pozitivnih vibracija na sastanku.

“Ne može postojati istovremeno istraga o određenim pitanjima o kojima raspravlja i Povjerenstvo. U tom slučaju mi moramo prestati s radom, sukladno Zakonu o istražnim Povjerenstvima. Zakon je tu vrlo jasan, ja sam legalist”, izjavila je Marija Jelkovac.

“Bit će to fajt. Mi se nećemo samo tako povući, a ako HDZ bude htio ugasiti Povjerenstvo zbog DORH-ove istrage, morat će objasniti javnosti što to skrivaju”, rekao je za Novi list oporbeni član Povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.