"Nezahvalno govoriti o Ini dok se ne procijeni vrijednost"

Vijesti 13. pro 201716:36 > 16:45
N1

Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom, a po riječima ministra državne imovine Gorana Marića, taj je zakon ponajprije usmjeren na zaštitu i aktivaciju državne imovine u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i zaposlenosti.

“Postojeći zakonski okvir i institucionalni oblici vezani za upravljanje državnom imovinom doveli su do dugogodišnjeg zapuštanja, uništavanja i uzurpiranja državne imovine, ali i do velikog broja neaktivnih nekretnina”, naglasio je ministar Goran Marić.

 Naveo je da je riječ o 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova, više tisuća stanova, garaža i dr. Ovaj prijedlog zakona usmjeren je u prvom redu na zaštitu i aktivaciju državne imovine kojom upravlja Ministarstvo i to u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i povećanja zaposlenosti.

“Dosad, da bi se odlučilo o članu Nadzornog odbroa, resorno ministarstvo je predlagalo Ministarstvu državne imovine, mi Povjerenstvu, a oni Vladi. Ovim izmjenama resorno ministarstvo predlaže kandidate izravno Vladi koja donosi odluku. Dosad je Vlada donosila odluke vezane za imovinu vrijednosti preko 100 milijuna kuna, sad će donositi za svu imoviu vrijednosti preko 7 i po milijuna kuna. Više nema obročne otplate kad se prodaje državna imovina”, nabrojao je ministar koje su promjene predviđene novim zakonom.

“Ovim izmjenama jedinice lokalne samouprave postaju vlasnici velikog dijela nekretnina i time se decentralizira sustav upravljanja imovinom jer svi objekti u kojima su smještene institucije lokalne samouprave prelaze u njihovo vlasništvo. Npr. vrtići, škole, ali i zemljišta i igrališta i DVD-i…”, rekao je ministar.

“Glavni registar državne imovine će puniti sva državna tijela, registar će voditi Ministarstvo državne imovine, a vrlo brzo slijedi i zakon o registru državne imovine”, najavio je.

“Ovaj zakon nije čarobnjaštvo, niti je ministar čarobnjak, ali će sigurno pridonijeti gospodarskoj aktivnosti i rastu. Dali smo i suglasnost na odluku Vlade da se ukine naplata tunelarine na tunelu sv. Ilija”, rekao je ministar na kraju svog izlaganja.

Kad stiže Zakon o turističkom zemljištu?

Ministarstvo državne imovine upravlja s osam kampova. Za njih se dosad nije plaćalo ništa. Ustrojem ministarstva ispostavili smo fakture i ove godine naplatili pet mlijuna kuna. Plan je da ćemo do sredine sljedeće godine izraditi prijedlog zakona. To je golemo bogatstvo i taj zakon će biti golem iskorak. Plan je u suradnji s ministarstvom turizma donijeti ga na Vladu do kraja drugog kvartala.

Što država treba napraviti po pitanju Ine?

Danas je Vlada donijela odluku da se objavi natječaj za poziv konzultantskih tvrtki. Nezahvalno je govoriti dok se ne procijeni vrijednost. Nakon što se napravi dubinska analiza moći ćemo govoriti o tome što su najbolji potezi za Republiku Hrvatsku.

Je li imenovana uprava HEP-a na zatvorenom dijelu sjednice?

Nije. Vjerujem da će sljedeći puta to biti.

Javnost vas pamti kao dobrog poznavatelja nogometa i nogometnog suca. Kako gledate na situaciju u HNS-u?

Ja sam jako dugo izvan nogometa, 18 godina nisam bio na utakmici i od silnog posla ne stignem ni razmišljati ni o čemu osim o državnoj imovini. Nisam dovoljno upućen da bih mogao govoriti o stanju u nogometu, nisam navijač.