Rejting Vlade pada, rejting HDZ-a raste – to mi je nelogično

Vijesti 28. pro 201710:34 > 10:38
N1

Komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy gostovala je u emisiji N1 studio uživo gdje je komentirala pad rejtinga Vlade i rast rejtinga HDZ-a, angažman Krešimira Macana, te komunikaciju premijera Andreja Plenkovića.

Koje su najslabije strane komunikacije premijera Plenkovića?

“Plenković se jako kalkulantski prezentira, on ne donosi odluke. Postoje otpori unutar stranke i pokušava zadovoljiti sve. Politika kada se želite svidjeti svima na kraju se ne svidite nikome. Kada rejting padne ispod 30 posto doći će i problemi za Plenkovića i to unutar njegove stranke”. 

Koliko će angažman komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana biti od pomoći?

“On je najpoznatiji spin doktor i to nije nešto nužno negativno. Spin doktoring je svojevrsno zakretanje teza, ali to ne znači nužno laganje. Postoji crta razdjelnica između propagande i spin doktora gdje se skreće tema s teme i to često uspjeva. Uzme se dio priče i ona se okrene kako bi se skrenula pažnja na nešto s čime ocrnjujete konkurenta. Krešo je dosta uspješan u tome. Mislim da bi Vladi to moglo koristiti”.

Što je po Vama nelogično u rastu rejtinga HDZ-a?

“Pada potpora Vladi, a HDZ je Vlada, njihov predsjednik stranke je i premijer. Postavlja se pitanje kako je uziman uzorak. Uzorak na preko 900 građana Hrvatske treba imati zadovoljene kriterije. Zagreb predstavlja četvrtinu Hrvatske, ali nije isto uzimate li uzorak iz centra ili rubnih dijelova grada gdje je naklonost birača prema HDZ-u veća. Uzimanjem uzorka se može manipulirati. Po mom mišljenju, sva događanja u proteklih mjesec i pol dana nisu takva da bi išla pozitvno za HDZ i čudi me da im je u ovom mjesecu rastao rejting. Rejting Vlade pada, a rejting HDZ-a raste, to mi je poprilično nelogično”.

Griješimo li dok poistovjećujemo HDZ i Plenkovića?

“Oni su situaciju s presudom htjeli izmanipulirati kako bi pokazali podjelu unutar HDZ-a. Milijan Brkić je na komemoraciji bio kritičan prema nedolasku Plenkovića i predsjednice kako bi se biračima prezentiralo kako HDZ zagovara ono što bi trebalo ući u uho. To vam je klasično spiniranje, to rade sve političke opcije, neke uspješnije, neke manje uspješno”.