Prihvaćen prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu

Vijesti 04. sij 201811:07 > 11:09
N1

Vlada je u četvrtak u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se, kako je rekao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave.

Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo, koje je zadnjih pet godina bilo isključeno iz postupka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, istaknuo je Tolušić.

S obzirom da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem prelazi u nadležnost općina i gradova nema više potrebe za funkcioniranjem Agencije za poljoprivredno zemljište te se ona ukida, kazao je. 

Tolušić je istaknuo i kako se ponovo uvodi pravilo domicilnosti – zemlja se raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja, čime se potiče ostanak poljoprivrednika na tim područjima.

 “Ovo je prvi zakon od osnutka Hrvatske koji u fokus i kao svoj prvi cilj stavlja jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), znači zakon koji primarno daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima”, naglasio je ministar.

Prema zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. Na taj način, kako je kazao Tolušić, rješava se raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom.

Sam prioritet pri dodjeli, kako je rekao, imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Tolušić se nada kako će se novim zakonom riješiti i problem zapuštenog privatnog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta. To se zemljište može dati u zakup do 10 godina, novac od zakupa se stavlja na poseban račun, ako se vlasnik javi.

Važno je da se zemljište stavi u funkciju, a posebice je to bitno za područja Dalmacije i priobalja s obzirom da je uzrok dobrog dijela ovogodišnjih požara bio vezani i za zapušteno poljoprivredno zemljište, rekao je. 

Tolušić je ocijenio kako se novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu kvalitetno regulira raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, “resursom koji je jedan od najbitnijih i s kojim se, na žalost, zadnjih 20-ak i više godina nije dobro raspolagalo”.

“Puno je bilo praznog hoda, djelomično u jednom segmentu i manipulacija i to je sve ono što se pokušava razriješiti ovim zakonom i omogućiti da poljoprivrednici koji žive u ruralnim područjima ostanu živjeti u tim područjima, posebice mladi”, rekao je Tolušić. 

Cilj zakona je smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućiti ostanak ljudi, posebice mladih u ruralnim područjima, okrupniti zemljište i staviti u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište i državno poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Osnovna pitanja koja se uređuju tim prijedlogom zakona između ostalog se odnose na održavanje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, korištenje poljoprivrednog zemljišta, promjenu namjene i naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i Zemljišni fond.

Za provedbu zakona, kako je rečeno, nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz državnog proračuna, a radi efikasnije, brže i ekonomičnije provedbe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te bolje kontrole i primjene zakona ukida se Agencija za poljoprivredno zemljište te se njezini poslovi prenose na Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.