"Mara Tomašević se boji i ne čudi da je povukla prijavu"

Vijesti 12. sij 201814:01 > 14:01
N1

Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb gostovala je u emisiji N1 studio uživo.

Je li neuobičajeno da žrtve povuku svoja svjedočenja nakon što prijave počinitelja?

“Nije nimalo čudno da se dogodi situacija da žena koja je preživjela nasilje jednog trena odluči da ne može više, da se boji da će je ubiti i onda ga prijavi i policija napravi svoj dio posla, pa onda i sud. Onda se desi strahovito ozbiljan pritisak na ženu od strane nasilnika koji kaže “ako ne povučeš prijavu do ujutro stvarno si mrtva”. Je li se to dogodilo Mari Tomašević ne mogu kalkulirati ali mogu odgovorno tvrditi da ona nije jedina koja je povukla prijavu”.

Mara Tomašević je rekla da je pod velikim pritiskom..

“To vam je još jedan indikator da se ona boji i ne čudi me da je povukla prijavu. DORH može i dalje goniti po službenoj dužnosti i mogu reći da su dobro postupili, svaka im čast, neka se ugledaju i drugi”.

Koliko se često događa da DORH učiniti nešto takvo?

“Jako rijetko, ovo sam doživjela prvi put u svojoj praksi. Ako ne nađe dovoljno elementa DORH šalje dopis da nije bilo dovoljno dokaza i da se može podići privatna tužba. Pitam se je li zbog bure u javnosti koja još traje DORH ovako odlučio. Nadam se da to nije razlog i da će DORH ovako postupati za svaku ženu jer svaka to zaslužuje”.

BiH trese slučaj žene koja je ubijena nakon što ju je policajac otpravio kući, događa li se to kod nas?

“To se kod nas puno puta dogodilo, nije jedan femicid počinjen zbog propusta unutar službi, bilo policije ili sudova. To nije rijetkost kod nas. Izjave “tako je to u obitelji” nisu one koje trebaju otići u javnost, treba educirati ljude”.

Je li prihvatljivo da ministrica treba edukaciju o tome?

“Je, nitko nije rođen sa znanjem. Ja sam to učila, nisam se rodila s tim. Mi smo prije desetak godina radili radionice s političarima i strankama kako bi ih senzibilizirali o nasilju prema ženama jer oni donose zakone. Važno je da su upoznati s materijom. Ministrica Murganić treba korigirati svoju izjavu. Isprika nije korekcija. Ministrica se je korigirala i bilo mi je to lijepo vidjeti. Za razliku od ministra Butkovića ja sam informirana, on je vješto izbjegao izgovor, relativizirao je i to je nedopušteno. Izjava koju je dao Kujundžić je također skandalozna. A i izjava da je to stvar HDZ-a ne može proći, to nije stvar nijedne političke stranke. SDP se preko leđa Mare Tomašević prepucava, rade nešto što je strašno. Ako niste suglasni i nemate konsenzus oko toga da je nasilje nad ženama zločin i ne želite ratificirati Istanbulsku konvenciju nemam im što poručiti. Konsenzus u Saboru, ratifikacija Istanbulske konvencije, ne tucite se za političke bodove na temi nasilja nad ženama”.