Vlada može smijeniti povjerenika, pitanje je hrabrosti

Vijesti 03. velj 201810:00 > 10:08
N1

Gost Novog dana bio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Situacija u Agrokoru?

Bilo bi jako zanimljivo da se DORH angažira i vidi na koji način su međusobno povezani i na koji način su se poslovi dogovarali.

Je li Ante Ramljak u sukobu interesa? 

On nije u sukobu inrteersa što se tiče zakona, ali je više nego nemoralno da tvrtka koju je on odabrao angažira njegove tvrtke i usput te tvrtke imaju godišnji promet na razini obrta. One su za osam mjeseci poslovanja narasle za desetak milijuna kuna. Svi njihovi prihodi da se zbroje ne bi se došlo do cifre za ovih nekoliko mjeseci. Ima mnogo tvrtki u Hrvatskoj koje su kvaificiranije i koje rade takve poslove.

N1 je jučer analizirao dokument iz kojeg je viljdivo da neke tvrtke dobivaju stotine tisuća eura tjedno. Kako komentirate te iznose?

Todorić je tvrtkama naplaćivao naknadu za vođenje. I naknada se kretala u milijunima. Na taj se način izvlačio novac iz Agrokora, sad se radi vrlo slično tome. Samo za konzultiranje tvrtke su dobile preko 300 milijuna kuna.

HUP sumnja u korpuciju?

Nadamo se da korupcije nema i da je sve slučajno povezano. Ali, bojimo se da postoje naznake i iz tog razloga smo tražili Ramljakovu smjenu i ozbiljno aktiviranje Plenkovića. Nije nam u cilju da zaustavimo ovaj proces.

Može li Vlada smijeniti povjerenika?

Može. Ima li dovoljno hrabrosti i diplomatskog iskustva da u pregovorima s Knighthead fondom dogovore smjenu bez povlačenja milijardu eura, to je pitanje. Hrvatska je izoliranija nego ’99., bojim se da s te strane diplomacija neće odraditi dobar posao.