Ponovno se dolijeva alkohol na otvorene rane naših obitelji

Vijesti 14. velj 201819:59 > 20:03
Goran Ferbezar/PIXSELL

Dolazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku s posebnom se pozornošću pratio u Vukovaru gdje se 300-tinjak osoba još uvijek smatra nestalima.

Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, u Dnevniku Nove TV prisjetila se kako je izgledala evakuacija bolesnika i osoblja.

„Evakuacija je pripremana u europskoj promatračkoj misiji u Zagrebu i trebala se dogoditi u nazočnosti europskih promatrača i međunarodnog Crvenog križa. Mi smo pripremili ranjenike, bolesnike i medicinsko osoblje za evakuaciju, ali to se nažalost nije dogodilo. Doktora Njavru, Marina Vidića i mene su odveli u zatvor, a Veselin Šljivančanin, JNA i paravojne formacije su provele evakuaciju tako da ni dan danas ne znamo što se dogodilo s ljudima koji su odvedeni iz bolnice. Dokumentacija je sljedeći dan odnesena u Beograd, o tome imamo zapise svjedoka. Mi smo je više puta tražili preko Ministarstva vanjskih poslova i putem međunarodnog suda u Haagu gdje sam bila kao svjedok, ali je nikada nismo dobili. Nismo dobili ništa osim nekoliko bilježnica i protokola koji nisu vezani uz ratna zbivanja, a koje je prilikom posjeta Vukovaru donio predsjednik Tadić“, kaže Bosanac.

Ističe kako su očekivali da visoka delegacija iz Srbije u Hrvatsku donese konkretne dokaze.

„Očekivali smo pomake. Ovo kako je ovih dana prikazano u medijima je zapravo licemjerno i vrlo ružno – ponovno je dolijevan alkohol na otvorene rane naših obitelji. Što znači donijeti neke informacije o tri osobe, to značiti ponovno uvrijediti te obitelji koji toliko dugo čekaju rješenje. Pozivam sve one koji mogu na to utjecati da ozbiljno pristupe tom problemu jer je to hrvatski nacionalni interes. Trebamo doći do cjelokupne dokumentacije, ne samo iz bolnice, već i iz masovnih grobnica“, rekla je Bosanac.

Predsjednici ne zamjera što je pozvala Vučića jer je, kako kaže, njezina dužnost da komunicira sa susjedima.