Građani za lijekove uplatili 653.000 kuna, država niti lipu

Vijesti 04. ožu 201812:59 > 13:10
N1

Ovoga tjedna splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban uplatio je pola milijuna kuna na račun koji je Vlada krajem pošle godine otvorila za skupe lijekove za teške ili rijetke bolesti koji se ne nalaze na Osnovnoj i dopunskoj listi lijekova HZZO-a. Otkad je račun otvoren - nije prikupljena velika svota, ali država nije uplatila niti lipu.

Naime, s iznosom Splitsko dalmatinske županije ukupno je na računu nešto više od 653.000 kuna. Od toga je najveći iznos uplaćen za liječenje spinalne mišićne atrofije, dok je oko 6.000 kuna prikupljeno za liječenje neuroblastoma.

S obzirom na to da se radi o skupim lijekovima, ukupan prikupljeni iznos i nije tako jako visok – no uplatili su ga građani, tvrtke i poneke općine, županije i gradovi. Model je to koji je ministar zdravstva Milan Kujundžić primjenio, kako je rekao, po uzoru na Francusku – i taj novac se treba koristiti za skupe lijekove – do trenutka kada se ti lijekovi pojave na listama HZZO-a – što je procedura koja traje dugo. Kada je predstavljao model, ministar je rekao i da bi iznos koji se uplati – država trebala podebljati.

Kasnije je postalo jasno zašto se ministar ovako ogradio. Objašnjenje smo tražili od Ministarstva zdravstva koje poručuje da je ovo tek jedan od načina prikupljanja novca te da država ima Povjerenstvo stručnjaka koje odlučuje o opravdanosti takvih lijekova ti da je država već u nekoliko navrata nabavljala lijekove što za djecu sa spinalnom mišićnom atrofijom, što za liječenje neuroblastoma.

Ipak, udruge roditelja traže sustavno rješenje – Fond za inovativna liječenja koji se financira iz proračuna.

N1

Ovoga tjedna premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade usput spomenuo da očekuje dobre vijesti kad su u pitanju bolesnici sa spinalnom mišićnom atrofijom. No, Ministarstvo odbija u ovom trenutku dati više detalja.

Za to vrijeme, zatražili smo od Ministarstva uredbu ili pravilnik po kojem se postupa kada su u pitanju otvoreni računi. Dobili smo pisani odgovor u kojem objašnjavaju da prema odluci Vlade ministar zdravstva imenuje Povjerenstvo koje na temelju dijagnostike odlučuje o svakom pojedinačnom slučaju te da sve počinje kada doktor specijalist postavi indikaciju za primjenu lijeka.

Povjerenstvo tada odlučuje i zatim odluku o opravdanosti primjene šalje bolničkoj, zdrastvenoj ustanovi koja se određuje za nabavu i primjenu lijeka. Ministarstvo još tvrdi da će se prikupljen novac trošiti striktno namjenski i transparentno te da će o tome javnost biti obaviještena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.