"HDZ mora imati granicu u demokratizaciji"

Vijesti 26. svi 201822:06 > 22:12
Patrik Macek/PIXSELL

Događanja na izvještajnom saboru HDZ-a komentirao je i potpredsjednik stranke te novi ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na pitanje stoji li HDZ čvrsto uz Andreja Plenkovića, Horvat je odgovorio kako su posljednjih nekoliko dana mediji, ali i čitava javnost, bili spremni na to da na današnjem izvještajnom Saboru stranke bude radikalnih istupa protiv predsjednika stranke.

“S obzirom na to da se takvi istupi nisu dogodili, a ja tek sada vidim da je bila dobra i transparentna odluka glavnog tajnika da se svakom omogući da na današnjem izvještajnom Saboru kaže što misli. Od 50-ak govornika nije bilo radikalnih i disonantnih tonova što je prava slika stanja u stranci”, rekao je Horvat.

Osvrnuo se ne izlaganje Davora Ive Stiera koji je, kako je kazao Horvat, obradio vrlo interesantnu temu. “Nemojmo zaboraviti da je on profesor i ja u tom njegovom govoru nisam prepoznao nikakvih radikalnih kritika i sve što je rekao ja se s time slažem”, kazao je Horvat u razgovoru za RTL.

Na pitanje bliži li se afera Hotmail svojem kraju, naglasio je da ta afera trenutno nije na stolu ministra gospodarstva kao ni samog HDZ-a.

“Ona je na stolu DORH-a i institucija koje se time bave, a ono što se u ovom trenutku u Agrokoru događa, situacija se stabilizira, intenzivno se pregovara s predstavnicima vjerovnika i dobavljača i siguran sam u posao koji rade gospodin Peruško i gospođa Weber sa svojim timom. Nisam prorok, ali u priželjkivanju sam nagodbe koja će se dogoditi do 10. srpnja”, kazao je Horvat.

Na pitanje hoće li se u sljedećim danima uključiti u proces postizanja nagodbe, Horvat je kazao da mu dokumenti koje je Vlada potpisala ne dozvoljavaju da direktno utječe na bilo koji proces.

“Mi smo ovdje od strane politike i aspekta gospodarstva da pratimo procese dok je izvršna uloga upravo na izvanrednom povjereniku”, kazao je Horvat te dodao kako Peruško uživa njegovo puno povjerenje. Objasnio je i kako se, kroz nekoliko kratkih razgovora, upoznao s procesom kojeg Peruško vodi te ponovio da je uvjeren da će čitavoj priči 10.7. doći kraj.

“U ovom trenutku ne bi ulazio u dubinu i samu materiju Nacrta. Uzet ćemo nekoliko dana, porazgovarati s dobavljačima i vjerovnicima i nakon toga ćemo imati svoj zaključni stav”, rekao je.

Komentirajući Izvještajni sabor HDZ-a 2016. godine na kojem je Andrej Plenković uputio kritiku tadašnjem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, kojeg je ubrzo zamijenio na čelu stranke, Horvat je kazao kako nije kritizirao tada, a nema razloga za kritiku ni sada.

“Da se polemizira, razgovara, da postoje različiti stavovi i na sjednicama Predsjedništva, na sjednicama Nacionalnog vijeća, Središnjeg odbora, pa i danas, u jednoj demokratskoj stranci je to potpuno normalno”, kazao je Horvat te pozdravio demokratiziranje HDZ-a.

Naglasio je, međutim, kako tu treba znati gdje su granice te da stranka poput HDZ-a ima svojeg predsjednika, Predsjedništvo i neka druga tijela. “Bojim se ako odemo predaleko u toj demokratizaciji stranke moglo bi nam se dogoditi da izgubimo nadzor nad strankom”, kazao je Horvat.

Za kraj je poručio kako demokratizacija HDZ-a može značiti i da se bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko vrati na čelno mjesto jer ga, kaže Horvat, u tome nitko ne spriječava niti mu to itko brani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.