'Tri točke zašto gospodarstvo nije krenulo pravim smjerom'

Vijesti 09. kol 201814:23 > 14:29
N1

Ekonomski analitičar Guste Santini kazao je da nove mjere porezne politike ne pojednostavnjuju porezni sustav.

“Nije nikakvo pojednostavljivanje. Mi imamo poreznu džunglu. Mora se priznati da ministar Marić pokušava unijeti barem malo više reda u tu džunglu, ali nije još učinio mnogo. Ozbiljnim pojednostavljenjem bi se cijela porezna administracija mogla svesti na jednu trećinu od ove. “, kazao je Santini u intervju za net.hr

Santini navodi i tri ključne točke od 1990. godina koje su osujetile hrvatsko gospodarstvo da krene u dobrom smjeru.

“Početkom devedesetih, kada se prelazilo iz onog što se nazivalo socijalizam u tržišno gospodarenje, propustili smo definirati što bi to trebalo biti tržište u Hrvatskoj. Mi nismo definirali kakvo tržište želimo, kakvu socijalnu sigurnost želimo. Ne umanjujem strahote rata, ali prečesto se rat uzima kao alibi za ono što je pogrešno napravljeno. Prvo je trebalo riješiti institucionalne propise da svi građani postanu jednaki. Pojavilo se mnogo nedodirljivih, ali i puno dodirljivijih građana. Pretvorba je pokazala kakvu smo državu dobili i kakvo društvo gradimo. U socijalizmu smo imali drugove prvog reda i drugove drugog reda”, rekao je Santini.

“Drugi krizni trenutak je bilo fiksiranje hrvatskog dinara na četiri četvorke za njemačku marku, 3. listopada 1993. godine. Umjesto razvojnog programa dogodio se stabilizacijski, i više nikad se nije dogodio nikakav razvojni program”, kazao je Santini.

“Treća negativna točka se zbila 1998., kada je 1.siječnja uvedena jedinstvena stopa PDV-a. Došlo je do većih poreznih prihoda nego što se pretpostavljalo, a to se zbilo zato jer ljudi koji su ga uvodili nisu znali kakve su karakteristike PDV-a. Nastala je razlika od 7 milijardi. Umjesto da se taj porezni višak iskoristi za sanaciju državne blagajne, Sabor je izvršio rebalans proračuna i povećao prava korisnika proračuna. Tu je stvoren novi tumor”, rekao je Santini te dodaje da rješenja za Hrvatsku postoje, ali i da ne vidi tko bi to napravio.

“Struka govori, ali onda to opet kroji politika koja nije sprema na ozbiljnu reformu”, zaključio je Santini, piše net.hr

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.