Igor Kolman: Nismo s veseljem dočekali pucanje Amsterdamske

Vijesti 05. ruj 201811:04 > 11:15
N1

Gost N1 studija uživo bio je predsjednik Programskog vijeća stranke GLAS Igor Kolman.

Kako komentirate izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a pa i sam njegov čin koji je izazvao izbacivanje, kada je autobusima s dvjestotinjak članova došao u središnjicu stranke?

“Teško je suditi o unutarstranačkim pitanjima drugih stranka. U HDZ-u je u zadnjih 28 godina zaista bilo puno događaja koji se čine štetnijima, dramatičnijima. Da budem sasvim iskren, kao politolog, činjenica je da stranka ne može funkcionirati ako njeni čelnici ‘autobusnom demokracijom’ rješavaju probleme. S te strane mogu razumjeti reakciju HDZ-a. Problem je da se razne prijašnje situacije koje su bile gore nisu na taj način rješavale.”

Na pitanju Uljaniku je pukla takozvana “Amsterdamska koalicija” GLAS-a, IDS-a i Pametnog.

“Nažalost je pukla. Mi to nismo s veseljem dočekali, GLAS je uložio dosta truda u ideju okupljanja centra i lijevog centra, uložili smo puno dobre volje i otvorena srca ušli u taj projekt. On u ovom obliku koji je do sada bio neće ići dalje. Meni je teško suditi o pravim motivima zašto se to tako brzo dogodilo, preko noći. Kad bih spekulirao rekao bih da je to bila ishitrena reakcija kolega iz Pametnog. Oni su rekli da je im je problem povezanost Ivana Jakovčića s Uljanikom, u IDS-u su brzo i dobro reagirali, Jakovčić neće biti na listi listi za Europski parlament. Povlačenje Jakovčića s liste za EP je de facto povlačenje Jakovčića iz hrvatske politike.”

Problemi su i u drugim stranka oporbe, ponajviše SDP-u.

“Takve fragmentaciju u ovom nehdzovskom bloku nismo već godinama vidjeli. Ključno je da je ono što bi trebala biti najveća oporbena stranka – na koljenima. Ta fragmentiranost nije dobra.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.