U Hrvatskoj pala nezaposlenost, "trendovi su izvrsni"

Vijesti 14. ruj 201816:56 > 17:06
N1

U Newsroomu N1 televizije gostovao je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

VEZANA VIJEST

“Trendovi na tržištu rada su izvrsni”, poručio je Krištof i otkrio da je trenutno u Hrvatskoj 143 tisuće osoba nezaposleno, a da ih je prošle godine u ovo vrijeme bilo 170 tisuća. Dodaje da nezaposleni prelaze u zaposlene.

“Djelomično to jest u vezi s iseljavanjem. Imamo istvoremeno uz pad nezaposlenosti i porast zaposlenosti, to je pokazatelj da gospodarstvo raste. Ima problema u nekim sektorima, industrija ne raste, smanjuje se obujam. Struktura gospodartva se promijenila, od 2011. sektor usluga raste kontinuirano”, otkrio je ravnatelj DZS-a.

 Sve županije osim Istarske i Grada Zagreba, bilježe manji broj stanovnika. “Ukupan broj stanovnika smanjen je za 50 tisuća u odnosu na prošlu godinu. Popisu se dodjau podaci o migracijama i podaci o rođenju i smrti pa se dobija procjena stanovništva. Možda podaci o migracijama nešto kasne, jer građani ne reguliraju svoj status odmah. Kad čovjek ode, tek nakon godinu dana se smatra odseljenom osobom. Podaci o migracijama će neko vrijeme kasniti”, rekao je Krištof.

Ističe da su najsiromašnije županije Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, koje ujedno imaju i najveći odljev stanovništva – više od 3 posto. 

Rastu urbana područja, puno brže nego ruralna i puno brže rastu područja uz more koja su pod utjecajem turizma, objasnio je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.