Disciplinski postupak protiv Šavorića još nije završen

Vijesti 19. ruj 201814:22 > 15:15
N1

N1 doznaje da su pred Disciplinskim tužiteljstvom Hrvatske odvjetničke komore (HOK) u tijeku disciplinski postupci protiv odvjetnika Borisa Šavorića, Tonija Smrčeka i Tina Doličkog. Disciplinski postupak pokrenut je, podsjetimo, u svibnju ove godine.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) pokrenula je službeni disciplinski postupak protiv trojice odvjetnika Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, zbog sumnje u sukob interesa.

‘Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Za odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

U drugom postupku, utvrđeno je za odvjetnika Tina Doličkog postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provest će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome je li postoji osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika.

Disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore (Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud) samostalna su i neovisna u svom radu, članovi tih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK.

Niti jedno drugo tijelo HOK (Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i dr.) ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK”, objavljeno je još u drugoj polovici svibnja ove godine iz Hrvatske odvjetničke komore.

S obzirom na to da je sada već druga polovica rujna zanimalo nas je u kojoj je fazi disciplinski postupak protiv trojice odvjetnika, a iz HOK-a je N1 odgovoreno da su “pred Disciplinskim tužiteljstvom Hrvatske odvjetničke komore disciplinski postupci protiv odvjetnika Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka te Tina Doličkog u tijeku”.

Komora je postupak pokrenula zbog sumnji u sukob interesa oko netransparentnog sudjelovanja u izradi Zakona o Agrokoru, kasnijem sudjelovanju u radu izvanredne uprave na jednako netransparentan način, mijenjanjem strana zastupanih u cijelom procesu te paralelnom radu za Agrokorove vjerovnike kao što su Sberbanka i VTB.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.