Plenković u Salzburgu prvi put razgovorao sa Šarecom

Vijesti 20. ruj 201809:41 > 11:42
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je tijekom radne večere čelnika EU-a u srijedu navečer u Salzburgu imao prigodu upoznati i kratko razgovarati s novim slovenskim premijerom Marjanom Šarecom.

VEZANA VIJEST

“Jučer smo se upoznali, razgovarao sam sa svima koliko se može. Mi nismo imali nikakav predviđeni sastanak – da ne bilo dilema, nitko nije tražio bilateralni sastanak, ali smo razgovarali. Bio je to naš prvi susret i vjerujem da ćemo voditi dijalog u cilju razvijanja dobrih odnosa i rješavanja otvorenog pitanja granica”, rekao je Plenković prije početka neformalnog summita EU-a.

Na novinarsko pitanje “je li kliknulo” između njih dvojice, Plenković je rekao da “nisu baš u takvim relacijama da bi morali kliknuti”.

“Važno je da odgovorno i zrelo pristupimo problemima koji su godinama s nama. Dobra volja s moje i sa strane hrvatske vlade je tu, a vjerujem da postoji i sa slovenske strane”, rekao je Plenković.

Zaštita granica

Plenković kaže da se pričalo o provođenju zaključaka o zaštiti od ilegalnih migracija.

“Nastojimo maksimalno zaštiti našu granicu koja je najdulja nešengenska vanjska granica EU. 1351 kilometar je naša granica duga, dulja nego ona između Finske i Rusije. S te strane se vidi pozitivna odgovornost Hrvatske koja s 6500 policajaca čuva granicu, naglasak je stavljen na suradnju sa susjednim zemljama. Kada je riječ o Frontexu želimo da potencijalne snage na zakonit način, a to je uz sporazume o statusu s nama susjednim državama, budu pojačanje za granične policije susjedih zemalja.

Ili jačati najdalju vanjsku EU granicu pa onda ove zemlje između nas i Bugarske u Rumunjske i Grčke i na taj način spriječiti migracijski priljev na Hrvatsku. Iskustvo koje imamo s letjelicom Frontexa koja je bazirana u Zadru od srpnja je izuzetno pozitivno. Svi su svjesni važne uloge Hrvatske u sprječavanju veće dinamike i intenziteta istočnomediteranske i balkanske rute”, rekao je Plenković. 

Kaže da se razgovaralo i o viznim režimima. “Neke od zemalja nečlanica EU su podosta liberalizirale vizni sustav i tu je bilo jasno da brojne članice EU žele da one harmoniziraju vizni sustav s onim koji postoji unutar EU, tj. unutar Schengena i na taj način spriječi dolaske letovima”.  

Dobra suradnja s BiH

Komentirao je i suradnju s BiH o sprječavanju ilegalnih migracija. Kaže da je suradnja dobra.  Što su snažniji kapiciteti BiH u pogledu kontrole granice, tada će biti manje ilegalnih prelazaka u EU, smatra premijer. Dodaje da istočnomediteranska ruta ima najviše potencijala u budućnosti ako stvari ne krenu dobro te da se zato treba držati dogovora s Turskom o izbjeglicama kao i jačati kapacitete u BiH. Podsjetio je da je Hrvatska uplatila novac i za Tursku te za “afrički fond”, jer tamo problemi i nastaju. Srbija i Makedonija su u fazi pregovora da ih Frontex osnaži, izvijestio je. Podsjeća da niti jedan događaj nije imao tako veliki utjecaj na politička zbivanja u EU kao što je bila migrantsko-izbjeglička kriza 2015. i 2016. 

#related-news_0

Danas će se, kaže premijer raspravljati o borbi protiv teorizma i elektroničkog kriminala kao i o Brexitu.

“Otvorenih pitanja za Hrvatsku više nema, naši su građani u jednakom tretmanu kao i drugi glede slobode kretanja. Sada je važna politička zrelost. Kada se već dogovorio članak 50., a to je izlazak Birtanije iz EU, da taj dogovor bude ispregovaran. Puno je bolje postići bilo kakav ispregovarani izlazak, nego da nas ta ‘giljotina’ 29. ožujka presječe u smislu relacija”, poručio je Plenković. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.