Načelnik Bosanskog Broda: Informacije o mrlji – izmišljotina

Vijesti 10. lis 201809:44 > 09:47
N1

Načelnik općine Brod Ilija Jovičić rekao je u srijedu da je, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte, vatra brzo ugašena i da je treća smjena ušla u pogone.

U Policijskoj upravi Doboj su rekli da je u eksploziji jedna osoba smrtno stradala, a devet povrijeđeno.

Jovičić je novinarima rekao i da su informacije o naftnoj mrlji u Savi, a koje dolaze iz Slavonskog Broda – izmišljotina, javlja naša reporterka Adisa Imamović.

VEZANA VIJEST

Podsjetimo, na Savi kod Slavonskog Broda uočeno je onečišćenje, nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu.

U noći na srijedu uočena je naftna mrlja velika oko 10 metara na Savi, rekao je za N1 župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

‘Službe su na terenu, angažirana je tvrtka AEKS koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja, jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano sa sinoćnjom eksplozijom’, rekao nam je župan.

Napomenuo je da onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu nema, te da nema opasnosti za zdravlje ljudi. Dodao je i da se jutros čuo i s premijerom i s predsjednicom te s ministrom zdravstva.

REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic

Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a. O istome je obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja, koja će danas na mjesto događaja po potrebi dalje postupati.

Također Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.

Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, potvrdio je danas Hini kako pripadnici Javne vatrogasne postrojbe provjeravaju na terenu informaciju o pojavi naftne mrlje na Savi za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom i požarom u bosansko-brodskoj Rafineriji nafte.

Podsjetimo, sinoć oko 21:30 došlo je do silovite eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu, a eksplozija je zatresla cijeli Slavonski Brod.

Jedan radnik poginuo je u eksploziji, a devet je osoba ozlijeđeno, od čega ih je troje pušteno kući, a šestero ih je poslano u dobojsku bolnicu, doznaje N1 u dobojskoj policiji.

Na teren su odmah izašle sve raspoložive vatrogasne snage, a požar u rafineriji je lokaliziran nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.