Kad će ministarstvo delimitirati rodiljne naknade?

Vijesti 17. lis 201818:33 > 18:38
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon pogrešno prenesenih informacija o tome da će se već iduće godine delimitirati rodiljne naknade i za drugih šest mjeseci, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku stiže opširan odgovor o toj temi.

Ministarstvo je sinoć demantiralo napise da već iduće godine možemo očekivati delimitiranje rodiljne naknade i za drugu polovicu jednogodišnjeg dopusta, koja je sad ograničena na nešto manje od 4000 kuna.

Ministrica Nada Murganić izjavila je u srijedu da je delimitiranje rodiljnih i roditeljskih naknada i dalje cilj kojemu teži Vlada pred kojom je, ističe, još dvije godine da ispuni to predizborno obećanje, kao i da joj nije neugodno što to obećanje još nisu ispunili.

Portal Dnevnik.hr poslao je ministarstvo kad bi se taj Zakon mogao naći u proceduri i kad bi mogao stupiti na snagu. Dobili su vrlo opširan odgovor u kojem se nabraja što je sve učinjeno i što se sve planira, ali ni približnog datuma – nema.

U nastavku teksta donosimo izvatke iz odgovora ministarstva:

”Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmatra moguće prijedloge normativnih rješenja u području obiteljskih naknada… Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje započelo aktivnost s ciljem procjene potrebnih financijskih sredstava na godišnjoj razini za potpuno delimitiranje roditeljskih naknada…Ako predmetna analiza ukaže na potrebu usklađivanja visine preostalih novčanih potpora iz predmetnog Zakona to će iziskivati dodatna financijska sredstva, kao i određeno vremensko razdoblje u kojem bi se planirano realiziralo, a sve sukladno mogućnostima državnog proračuna…”

Podsjećaju da se priprema uvođenje „Obiteljske kartice“ koja će pomoći obiteljima s troje i više djece.

Najavili su da je u pripremi i projekt koji će promovirati poslodavce kao prijatelje obitelji.

Ministarstvo priprema i prijedlog Strategije demografske revitalizacije Hrvatske koja će sadržavati niz mjera usmjerenih na poticanje pozitivnijih demografskih trendova, a Nacrt se očekuje u travnju iduće godine. ”Pojedine mjere će se promovirati i prije donošenja same Strategije kao što je i projekt (u pripremi) produženog boravka u školama za učenike do 4. razreda, a s obzirom na nezadovoljavajući obuhvat i regionalno velike razlike u dostupnosti istoga.

Projekt će obuhvaćati i dodatne edukativne programe koji se žele omogućiti učenicima da za vrijeme ljetnih praznika nadograđuju svoja znanja i razvijaju dodatne sposobnosti”, najavljuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.