Borzan postala izvjestiteljica EP-a za prava žena na Balkanu

Vijesti 24. stu 201812:35 > 12:43
(ilustracija)

Hrvatska europarlamentarka i članica Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan, imenovana je izvjestiteljicom EP-a za položaj žena u zemljama zapadnog Balkana, priopćio je ured zastupnice iz redova socijaldemokrata (SDP/S&D).

Prema priopćenju, Borzan već nekoliko godina traži da se donese službena pozicija za regiju te je ovaj tjedan finalizirala prvi nacrt rezolucije.

“Iznimno sam sretna što imam priliku biti autorica rezolucije Europskog parlamenta po ovom pitanju. Već godinama sam u intenzivnoj komunikaciji s nevladinim udrugama iz regije, koje su rado dale svoj doprinos. Ove godine je na moj zahtjev EP prihvatio da se ide u proceduru, i moram priznati dok sam pisala prvi nacrt osjećala sam posebno zadovoljstvo što radim za žene koje su nerijetko ugrožene, premalo zastupljene i žrtve nasilja”, rekla je Borzan.

Borzan se u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

“Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života”, istaknula je Borzan.

Pregovori će početi idući tjedan, a rezolucija bi trebala biti izglasana na zasjedanju Europskog parlamenta u veljači 2019.

Borzan je u ožujku ove godine primila nagradu za eurozastupnicu godine – MEP Award, tzv. EU Oscara za 2017. u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Borzan je time ušla u društvo 18 eurozastupnika koji su ponijeli ovo veliko priznanje u različitim kategorijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram