Ministar Varga: KBC Split ima dovoljan broj anesteziologa

Vijesti 12. ožu 201512:49 > 12:52
N1

Ministar zdravlja Siniša Varga u četvrtak je demantirao tvrdnje o manjku anesteziologa u KBC-u Split, a na medijske napise da u toj bolnici specijalizanti rade posao specijalista, ustvrdio je kako je samostalni rad jedini način da se specijalizanti nauče raditi.

Splitski KBC ima dovoljan broj anesteziologa i nema apsolutno nikakvih problema sa službom anesteziologije, u kojoj je dvostruko više specijalista nego specijalizanata, izjavio je Varga uoči sjednice Vlade komentirajući napise da se u toj bolnici specijalizante raspoređuje na poslove za koje nisu kompetentni, te time izravno utječe na zdravstvenu sigurnost bolesnika.

Slobodna Dalmacija objavila je kako u KBC-u Split specijalizanti, pa čak i oni koji su tek na prvoj godini specijalizacije, bez kontinuiranih nadzora starijih kolega u operacijskim dvoranama samostalno anesteziraju odrasle pacijente, ali i djecu, te sami pokrivaju hitne operacije, kao i reanimacije na svim odjelima.

Osvježivači zraka na analizi

Vezano uz osvježivače zraka koje mladi koriste kao drogu, Varga je rekao kako se uzorci spornih proizvoda još uvijek laboratorijski analiziraju, a s tržišta će se povući osvježivači čiji kemijski sastav ne odgovara deklaraciji. No, ako je kemijski sastav tih osvježivača u skladu s deklaracijom, neće se povlačiti iz prodaje.

Umjesto toga, Varga je najavio javnozdravstvenu akciju kako bi se zaustavila zloupotreba predmeta opće upotrebe kao opojnih droga, odnosno da se mladež više ne bi drogirala s osvježivačima zraka ili inhalirala (“snifala”) ljepilo.