"Na sustavu je da spriječi odugovlačenje u parničnim postupcima"

Vijesti 21. pro 201808:42 > 09:01
N1

Sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, gostovao je u Novom danu i komentirao stanje u hrvatskom pravosuđu.

Kako komentirate slučaj Daruvarac? Bilo je dosta prozvanih za odugovlačenje. 

VEZANE VIJESTI

Zloupotreba procesnih ovlaštenja je jedna od uzroka katastrofalnih stanja u pravosuđu. Mi imamo jedno kazneno djelo koje se tiče povrede prava u pravosuđu, to je krivokletstvo ili lažno svjedočenje, a nemamo ključnu odredbu a to je zloporaba procesnih ovlaštenja.

Ipak, nijedan odvjetnik to neće tako reći…

U parničnom postupku odugovlačenje iznimno pogoduje i jednoj i drugoj strani. U kaznenim postupcima možete time štićeniku osigurati da izađe iz zatvora. Na državi i sustavu je da to spriječi. To je moguće spriječiti vrlo brzo, svaku odgodu je trebalo u potpunosti istražiti i spriječiti malverzacije.

Koji su to mehanizmi? Koja bi se inspekcija time bavila?

Nema tu inspekcije. Trebamo uvesti da se, kad je u pitanju zloupotreba procesnih ovlaštenja, radi o kaznenom djelu, jer se želi uništiti pravosudni sustav. Time se treba baviti policija, USKOK. Ruši se pravni sustav države manipulacijom tih postupaka. Sad se događa da se građani samoorganiziraju, a to je sumrak pravne države.

Odgođeno je i suđenje Sanaderu, jer ima zdravstvene probleme.

Policija to treba utvrditi, skupa s posebnim timom medicinskih stručnjaka. To se mora ispitati i vidjeti ako ima osnove, ima. Oni koji su sudjelovali u malverzaciji procesa, mora se to ispitati, kazne se zatvorom na 4, 5 godina i to se vrlo brzo riješi.

Ispituju li se razlozi odgode?

Ne, aspolutno ništa se ne provjerava, možete poslati poruku da ste bolesni i to je to. 

U slučaju Daruvarac je prozvan odvjetnik. Treba li mu tu zamjeriti? Je li pojedinačno krivnja na njemu koji je iskoristio mogućnosti sustava koji nije dobar?

Kad govorimo sve je po zakonu i sukladno pravnim normama, trebamo se sjetiti tko je to uveo. Uveo je Hitler u nacističkoj Njemačkoj kad je uveo rasne zakone. Tako je i ovdje. Međutim, svi mi imamo zdrav razum, znamo da ročište nije određeno jučer ili prije sat vremena. Te činjenice su se znale ili morale znati i trebalo je osigurati zamjenu. Što se sad događa? Svi se ismijavamo, prave se budale od hrvatskih građana i od pravosudnog sustava.

Kako to poboljšati?

To je put koji, ako se radi na ovaj način, može trajati nekoliko tisuća godina, a mogli smo prepisati austrijske i njemačke propise. Cijelo vrijeme pojedinci pričaju prilagodba našem sustavu. Koji su to naše posebnosti da moramo nešto prilagođavati našem sustavu? To su izmišljotine da se donesu zakoni koji pogoduju pojedincima.

Percepcija korupcije je povećana zbog pravosuđa.

Pravosuđe ne funkcionira, ali hrvatski suci rade više od bilo kojih drugih sudaca u Europskoj uniji, ali mi imamo katastrofalne propise. Sustav je uništen propisima. Propisi su alat sudova. Sudovi ne mogu funkcionirati zbog ovako posloženih propisa. Naravno da je ključni alat u borbi s korupcijom – pravosuđe. Ali samo građani mogu prijaviti korupciju i uočiti je. Ne mogu policijskim djelatnostima otkriti takve događaje. To mogu samo osobe zaposlene u tim tijelima.

Isplati li se u hrvatskoj uopće prijaviti korupciju? Vidjeli smo kako zviždači završavaju. 

Jedna od takvh ljudi je Vesna Balenovac, koja je prijavila korupciju. Ostala je bez posla, kao i svi zviždači kasnije. Zašto? Jer su digli glas. Upravo zato smo osnovali udrugu Antikorupcija, da takve osobe ne budu same. U Domovinskom ratu borili smo se za svoju državu i za demokraciju. Sad je vrijeme za drugi Domovinski rat, u kojem branimo pravo, pravdu i dostojanstvo hrvatskih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.