Oštre reakcije oporbe na prelazak Mladena Madjera u Bandićev klub

Vijesti 03. sij 201911:29 > 11:30
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je HSS objavio da je još jedan njihov, sad već bivši, zastupnik, Mladen Madjer napustio stranku i prešao u Bandićev klub zastupnika, nižu se reakcije. Predsjednik kluba Milana Bandića, Robert Jankovics pozdravlja novo pojačanje i poručuje - jedini preduvjet za biti u klubu je podrška Andreju Plenkoviću.

 “To je dokaz da ovaj klub radi dobar posao. Pozdravljamo njegov dolazak, donio je tešku odluku napuštanja kluba HSS-a. Od 15. siječnja radit će u našem klubu”, komentirao je novo pojačanje u svom klubu Robert Jankovics.

Kaže da do sad nije čuo da je predsjednik HSS-a Krešo Beljak pozvao DORH da istraži prelaske u klub Milana Bandića.

“To mi je prva vijest. Gospodin Madjer će idući tjedan imati konferenciju za medije. Koliko ja znam njegov izlazak iz HSS-a je njegoa osobna odluka, s obzirom na druge klubove u Saboru, mislim da naš klub funkcionira dobro. Pravo je pitanje zašto odlazi iz HSS-a”, kaže Jankovics.

Na pitanje znači li to da je Madjer sada dio vladajuće većine, Jankovics je poručio: “Naš heterogeni klub ima čvrst stav da podržava Andreja Plenkovića. To je uvjet bez kojeg se u ovom klubu ne može”.

Podsjetimo, Milanka Opačić, prelazeći u klub Milana Bandića rekla je da će glasovati po svojoj savjesti.

N1

Potpredsjednika Sabora i zastupnika SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića  u ovom sazivu Sabora više ništa ne čudi. “Mislim da je generalno sramota da od jedne političke opcije koja je bila protiv vladajuće strukture samo preletite kod Milana Bandića. Kao što sam govorio, pokemoni, pokemoni, pokemoni”, zaključuje i dodaje kako smatra da za USKOK u ovom slučaju nema posla. 

N1

“Sada možete vidjeti s čime se Most susreo dok je bio u Vladi s HDZ-om. Od nas se tražilo da dižemo ruke. Kada se s nečim ne slažete, ne budete automati nego se borite za interes građana morate odlučiti hoćete li borbu sa ili bez fotelja. Mi smo odabrali borbu bez fotelja za interes građana. Institucije bi se mogle pozabaviti ovime, ali mantra neka institucije rade svoj posao danas je prošlo svršeno vrijeme, zaključuje potpredsjednik Sabora iz redova Mosta Božo Petrov

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne zna što je nagnalo Madjera na ovaj potez, ali ne čini se da ga to previše brine.
“S obzirom na rast broja zastupnika, zabrinut sam da bi Bandić mogao prestići i HDZ”, rekao je s osmijehom.

Na opasku kako ovakve rošade ne odražavaju izbornu volju birača, Jandroković kaže da na to mogu odgovoriti zastupnici koji se na takve poteze odluče.

“Sukladno Ustavu, mandat pripada izabranom zastupniku i odluke su njihove. Vjerojatno je razlog njihovog odlaska i nezadovoljstvo. Oporba je trenutno u velikim poteškoćama i jedan dio zastupnika odlučuje se za klubove koje smatraju svojim najprirodnijim rješenjem”, kaže Jandroković.

Na pitanje jesu li zastupnici koji mijenjaju klubove dobili nešto zauzvrat, kaže: “A kako da ja to znam. Ne znam koji su razlozi. Ako ima dokaza, normalno je da će podnijeti tužbe USKOK-u.”

Što se tiče mogućih zahtjeva Milana Bandića kojemu bi novi zastupnici u Klubu mogli povećati apetite, kaže: “Nema naznaka da će se to događati. Dosad smo dobro surađivali s partnerima i vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje. Nema naznaka da će itko tražiti rekonstrukciju Vlade. Nema naznaka da će se to događati. Dosad smo dobro surađivali s partnerima i vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje. Nema naznaka da će itko tražiti rekonstrukciju Vlade i nema potrebe za time.” 

Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da se USKOK ne treba baviti povećanjem saborskog Kluba zastupnika Milana Bandića jer u demokratskom društvu svaki saborski zastupnik ima pravo “izabrati i podržati najbolje, a to je sasvim sigurno većina koja je sada”.

Kuščević smatra da se tu ne radi o izigravanju volje birača. Na novinarsku napomenu da ti zastupnici nisu izabrani na listi koja formira ovu Vladu, ocijenio je normalnim da ukoliko stranke ne ispunjavaju svoje programe, savjesni saborski zastupnici napuštaju takvu politiku.

“Ukoliko stranke ne ispunjavaju svoje programe i ne rade u interesu birača, a HSS je recimo jedna od takvih, onda je sasvim normalno da će savjesni saborski zastupnici napustiti takvu politiku i podržati onu politiku koja zaista radi za dobrobit građana”, kazao je Kuščević.

Upitan bi li tako govorio da se osipanje događa HDZ-u, odgovorio je da bi se sasvim sigurno zabrinuli kada bi kvalitetni ljudi odlazili iz HDZ-a. Ocijenio je i da je stranka dobila, a ne izgubila kada su iz HDZ-a otišli Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.