Vinku Mladineu i ostalima iznova počelo suđenje za fiktivni otkup PET ambalaže

Vijesti 09. sij 201917:54 > 17:55
Marko Jurinec/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je iz početka započelo suđenje Vinku Mladineu, nekadašnjem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojeg se tereti da je, zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, Fond oštetio fiktivnim otkupom PET ambalaže.

Na ponovljenom suđenju u srijedu sutkinja Koraljka Bumči je odlučila da se postupak u odnosu na optuženog Kovača razdvoji jer se on nalazi u austrijskom pritvoru zbog optužbi za zloporabu droge. Zagrebački Županijski sud obaviješten je da će Kovač biti izručen Hrvatskoj nakon što se protiv njega u Austriji provede postupak.

Uskok u ovom slučaju procjenjuje štetu na najmanje 130 milijuna kuna, za koliko je navodno Fond oštećen dvostrukom naplatom te prodajom ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru.

Uz Mladinea i Bešenić, vlasnicu tvrtke BBS, optužen je i njen sin Krunoslav, koji je ujedno bio član uprave BBS-a, direktor metkovskog poduzeća Retabl Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište Sirovina Miho Zrnić Marinović.

Uskok ih tereti da su neistinito prikazivali količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, za koju su od Fonda dobivali novac i potom ga međusobno dijelili. Mladinea terete i da je kao direktor Fonda na traženje Barbare Bešanić i njenog sina pogodovao njihovoj tvrtki, otpisavši im 1,3 milijuna kuna duga.

Mladineo je i ranije optuživan da je nanosio štetu Fondu kojem je bio na čelu poslujući sa zadarskim poduzetnikom Zrnićem Marinovićem, i marketinškom agencijom Fimi medija preko koje se, po tvrdnjama Uskoka, punio HDZ-ov ‘crni fond’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.