Za nestalim djelatnikom HE Plat traga i policijski helikopter

Vijesti 11. sij 201907:11 > 20:19
Grgo Jelavic/PIXSELL

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je kako za trećim nestalim djelatnikom traje neprekidna potraga, punim intenzitetom, a sudjeluje više desetaka policijskih službenika, HGSS, Lučka kapetanija, javne i druge vatrogasne postrojbe te mještani, dok je medicinski tim u pripravnosti.

Naša reporterka Matea Dominiković javlja da se u 17 sati u potragu uključio se i helikopter specijalne policije iz Lučkog.

Potraga za trećim nestalim radnikom nije prekidana, trajala je cijelu noć, a jutros je dodatno intenzivirana, rekla je za N1 glasnogovornica dubrovačke policije Davorka Bečić.

I pročelnik HGSS-a Dubrovačko-neretvanske županije Mario Begić kaže da je potraga u tijeku, ali bez rezultata.

“Nas je na terenu bilo oko 12 ili 13 tijekom dana, jedan pas, ekipa s dronom, ekipa u suhim odijelima. Sljedeći plan je pretraživati vanjske otoke Cavtata, prema kojima je smjer vjetra od hidroelektrane takav da može nešto tamo biti.

Inspekcija je ušla u HE i utvrdila da treća nestala osoba nije unutra.

“Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila”, objavili su jutros iz dubrovačke policije.

Cijela hidroelektrana u čađi

“Ogromna količina dima naglo je došla, mi nismo čuli eksploziju, ali sigurno je došlo do neke reakcije koja je uzrokovala dimni val, cijela je HE u čađi”, pojasnio je dubrovački vatrogasac i potvrdio da su pronašli dva aparata za zrak kraj odjeće radnika. “Mogli su dobiti 30 minuta zraka, ali pod uvjetom da su bili mirni,” rekao je.

Mještanin pronašao tijelo drugog radnika

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević  kaže da je u pretragu cavtatskog akvatorija uključena i Lučka kapetanija koja je poslala obavijest svim plovilima da oprezno plove i promatraju akvatorij. Potvrdio je da su mještani koji su sudjelovali u potrazi obavijestili policiju o pronalasku drugog tijela.

U tijeku je očevid u HE Plat kojim rukovodi Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. On nije mogao ni početi dok se nije saniralo požarište koje je ustvari tunel dugačak oko 500 metara. 

Ivo Cagalj/PIXSELL

Podsjetimo, u požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, a oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo prvog nestalog, a oko 21.50 u Cavtatu i drugog.

“Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom”, kazao je tada Pavličević novinarima.

Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal. 

Ivo Cagalj/PIXSELL

Načelnik Pavličević novinarima je tijekom dana rekao da su zaposlenici hidrocentrale bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. “Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji”, naglasio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran u četvrtak oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram