HEP: Svi vitalni sklopovi HE Plat imaju protupožarni sustav, kontrole su redovne

Vijesti 12. sij 201912:08 > 12:09
Grgo Jelavic/PIXSELL

"Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju", kažu u HEP-u.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se još traga.

VEZANA VIJEST

Očevid je završen u petak, ali rezultati još nisu poznati i nije jasno u kojem dijelu hidroelektrane je buknuo požar.

Na upit N1 da pojasne na kojoj razini su bili protupožarni i sustavi u elektrani Dubrovnik, odnosno koliko su bili stari, iz HEP-a su odgovorili:

“Do završetka istrage nismo u mogućnosti komentirati detalje vezane uz požar u HE Dubrovnik.

Možemo samo potvrditi da se u svim proizvodnim pogonima HEP-a, pa tako i u HE Dubrovnik, strogo poštuju sigurnosne procedure te procedure zaštite na radu.

Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju jednom godišnje od strane vanjske inspekcije, a dodatno i interno svaka tri mjeseca.

HEP je dužan sve radnike redovito obučavati vještinama i znanju iz područja zaštite od požara, upoznati s Pravilnikom o zaštiti od požara HEP Proizvodnje, procjenom ugroženosti i planom zaštite od požara pogona, planom evakuacije i spašavanja pogona kao i s rukovanjem sa sredstvima, sustavima i opremom za gašenje požara. Sve navedeno činimo, svaka tri mjeseca rade se provjere znanja, a vježbe gašenja i evakuacije redovito se i planski provode..”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram