Kolman za N1: Podržavam istragu protiv ministrice Zlatar

Vijesti 20. ožu 201508:12 > 08:15
N1

Izbori u Dubrovniku, osipanje i prijetnje ucjenama o izlasku iz stranke te budućnost Kukuriku koalicije samo su neke od tema o kojima je jutros u Novom danu Tihomir Ladišić razgovarao s Igorom Kolmanom, saborskim zastupnikom HNS-a.

Poslije izvješća državne revizije o kojem se jučer raspravljalo u Saboru, dio zastupnika zatražio je pokretanje istrage DORH-a protiv ministrice kulture Andree Zlatar Violić zbog dizanja gotovine putem kreditnih kartica? Podržavate li istragu oko tog izvještaja?

“Loše sam informiran o toj temi. Koliko sam vidio, Ministarstvo kulture je dalo očitovanje u kojem tvrde da se radi o pogrešnom knjiženju te da će ispraviti pogrešku. Radi se o velikom sustavu i očito je da tamo postoji problem u računovodstvu i načinu korištenja financija. Podržavam sve što ide ka tome da se istraže sve moguće nepravilnosti”

Hoće li predsjedništvo stranke raspravljati o tom izvještaju?

“Teško je reći, ali vidjet ćemo kako će se slučaj dalje razvijati, ne mogu ništa prejudicirati”

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako HNS mora napustiti Kukuriku koaliciju? “HNS se ne smije utapati u koalicijama i ne zadovoljavati se mrvicama”, kazao je.

“To nije način na koji se stvari rade. Posavec se na sjednici Predsjedništva našao u manjini i jedini iznio takvo mišljenje. Svi imamo pravo iznositi javno svoje mišljenje, ali vi kada čitate taj intervju čini se kao ucjena – “Ako ne bude po mom, onda ću ovo ili ono.”.

Teško mi je reći kakav će biti rasplet, to ovisi što će Posavec odlučiti. Ne bih gatao, imam mišljenje o tome što je on tim intervjuom htio postići, ali ne bih to iznosio. HNS ima svoja stranačka tijela, ova tema je već bila predmetom rasprave i bit će predmetom rasprave i ubuduće. Treba biti kolegijalan i prema kolegama iz stranke, ali i prema kolegama iz koalicije i zato nisam ljubitelj ovakvog načina dobivanja pozornosti”

Župan Posavec predlaže ulazak u centar i povezivanje sa Mirelom Holy, Dragutinom Lesarom i Radimirom Čačićem?

“Ovo je moje osobno mišljenje, a ne službeni stav stranke – ne vidim budućnost te koalicije, već sam skloniji tome da Kukuriku koalicija ojača na nekim novim snagama koje su se pojavile na političkoj sceni.

Desne stranke prenose poruku koja nama nije toliko prihvatljiva, pa je logično da se prostor lijevog centra dodatno usnaži i da se suradnja ojača. Kukuriku koalicija ima potencijala i raspad Kukuriku koalicije ne bi bila dobra poruka”

S druge strane vaš bivši predsjednik stranke Radimir Čačić tvrdi kako HNS neće izaći iz koalicije jer samostalno ne može osvojiti ni jedan mandat?

“Nisam vidio tu izjavu, ali vjerujem da je to rekao. To nije istina, HNS je na prethodna dva ciklusa na izbore izlazio samostalno, a samo na proteklim izborima u koaliciji. Samostalno smo uvijek bili prisutni u Hrvatskom saboru, imali smo u zadnje vrijeme u Hrvatskoj puno izbora i HNS je na svim izborima osvojio mnogo više glasova i mandata nego što mu ankete i istraživanja daju. Mi smo stranka s dugom tradicijom i imenom i, bez obzira na teškoće, HNS je čvrsta snaga na političkoj sceni. Ta izjava je motivirana osobnim sukobima, a ne realnim stanjem stvari”

Izgubili ste troje saborskih zastupnika?

“Nažalost, u pravu ste. To nije dobro, ali okolnosti su bile takve da se cijela ta priča nije mogla izbjeći. Sve što smo kao stranka postigli se našlo u opasnosti da bude ugroženo zbog nekih kratkih političkih interesa”

Koja je vaša procjena snage HNS-a na nacionalnoj razini?

“Podrška koju mi dobivamo je neusporediva s anketama”

Može li Milan Bandić iz zatvora voditi Zagreb?

“Naravno da ne, stanje u Zagrebu nije održivo. Ipak, mislim da ključni problem nije što je Bandić u zatvoru, već da ima lošeg gradonačelnika već dugo. Zagreb je sustav koji nije sustav, nego totalni nered i kaos. 700-800 tisuća građana nemaju jednakost niti pred zakonom, nego vam uvijek treba poznanstvo ili veza da biste nešto ostvarili”

Stranka snažno zagovara principe i moralne vrijednosti, a istodobno podupire kandidata sa pravomoćnom sudskom presudom i novim postupkom koji se upravo vodi protiv njega?

“Građani Dubrovnika, za razliku od Zagreba, imaju šansu da Vlahušića izaberu ili ne izaberu. Zanimljiva je činjenica da su mu građani dali više glasova nego ikada. Stavljate me u nezahvalnu poziciju, moram reći bitnu razliku između Zagreba i Dubrovnika – protiv Bandića su pokrenute istrage zbog sumnje da se okoristio za velike financijske iznose. Kod Vlahušića, on ne negira svoju grešku, ali treba naglasiti da je presuda rezultirala uvjetnom kaznom i to zato što se nitko nije okoristio niti je itko oštećen. Razlika je ogromna, radilo se o greški koja se nije smjela dogoditi, ali treba raditi razliku između Zagreba i Dubrovnika, koja je ogromna.

Mislim da će Dubrovčani dati veliku potporu Vlahušiću jer se radi o gradonačelniku koji je preuzeo grad kada je imao 70 milijuna kuna duga, a danas su u plusu 15 milijuna kuna”

Protiv Vlahušića se vodi istraga i za slučaj Revelin. Ako završi na optuženičkoj klupi, čija bi to odgovornost bila – Vlahušićeva ili HNS-a?

#related-news_0

“Ako se to dogodi, možemo o tome pričati. Teško mi je spekulirati, vidjet ćemo što će od toga biti i onda ću vrlo rado s vama o tome pričati. Nije pitanje samo odgovornosti Vlahušića ili HNS-a.

Kakvu poruku šalje Mrak-Taritaš kada najavljuje kandidaturu za mjesto gradonačenice Zagreba?

“Ona je cijelu svoju karijeru provela u djelatnostima koje su važne za Zagreb, vodila je velike sustave, ona je jedna od najuspješnijih ministrica u Vladi.

Redovni izbori za gradonačelnika su 2017. godine. U HNS-u smo donijeli odluku da će ona biti naša kandidatkinja. Sada se dogodila ova situacija s mogućim prijevremenim izborima te je donesena odluka da se Mrak-Taritaš pojavi kao kandidatkinja. To je teška odluka, ali smo je morali donijeti jer smatramo da Zagrebu napokon treba ozbiljan gradonačelnik”