Lex Franak najavljuje prosvjed zbog sporog rješavanja problema kredita u CHF

Vijesti 14. velj 201914:08 > 14:10
N1

Građanska inicijativa Lex Franak, nezadovoljna sporošću rješavanja problema vezanog uz kredite u švicarskim francima, najavila je u četvrtak prosvjed "Glas upozorenja", koji će održati u Zagrebu u subotu, 23. veljače, pred zgradom Vrhovnog suda, odakle će u prosvjednoj povorci krenuti do Markova trga.

Oko 125.000 hrvatskih obitelji i nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule u slučaju kredita u “švicarcima” ne zna ima li pravo na obeštećenje, ponajprije zbog različitih sudskih odluka i neujednačene sudske prakse, te tromosti sudskih postupaka, od općinskih sudova na dalje, upozorili su na konferenciji za novinare organizatori inicijative.

Ističu kako s neizvjesnošću iščekuju odluku Vrhovnog suda koji odlučuje o dvije revizije o pravu na obeštećenje kod konvertiranih kredita, jer im u lipnju 2019. nastupa zastara za takva potraživanja.

U slučaju negativne odluke Vrhovnog suda sva dosadašnja borba građana značila bi Pirovu pobjedu za najzaduženije korisnike kredita u “švicarcima” jer konverzijom nije uspostavljena restitucija preplaćenih iznosa.

Ističu i da nije proveden povrat kredita u stanje prije jednostranog povišenja kamatne stope i enormnog rasta tečaja. Građani okupljeni u inicijativi naglašavaju da se hrvatska sudska praksa treba voditi pravom EU-a i presudama Suda EU-a.

Odluči li Vrhovni sud negativno, pravo na obeštećenje bilo bi zauvijek izgubljeno za više od 55.000 konvertiranih kredita koji predstavljaju 80 posto mase ukupnih kredita, upozoravaju organizatori inicijative,

Inicijativa smatra da su svi ugovori o kreditima u “švicarcima” apsolutno ništetni, pa ne mogu i ne smiju opstati. Također se u odnosu banaka i klijenata u “slučaju Franak” nekoliko puta interveniralo privremenim zakonskim rješenjima, koja nisu pomogla svima jednako.

Traže da se u suradnji s Vladom donese zakonsko rješenje kojim bi se u potpunosti riješilo problem svih kredita u švicarcima, odnosno da se svi kreditni ugovori u švicarcima snagom zakona proglase ništetnima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram